Bewoners van zorghuis in Tegelen gaan hulpmiddelen met elkaar delen

Print
Bewoners van zorghuis in Tegelen gaan hulpmiddelen met elkaar delen

Bewoners van het Annahuis in Tegelen gaan hulpmiddelen zoals een rolstoel met elkaar delen. Afbeelding: Getty Images

Tegelen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Bewoners van het Annahuis in Tegelen gaan hulpmiddelen zoals een rolstoel met elkaar delen. De woonzorglocatie werkt mee aan een proef van de gemeente Venlo.

Nu worden hulpmiddelen nog individueel aan bewoners van zorglocaties verstrekt. Die hulpmiddelen, zoals een rolstoel, scootmobiel, douchestoel of tillift, worden echter niet continu door dezelfde bewoner gebruikt. Door de spullen onderling te delen, wil de gemeente Venlo besparen op de uitgaven aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het Annahuis bespaart door deelname aan de proef stallingsruimte.

Evaluatie

Het Annahuis is vooralsnog de enige deelnemer aan de proef. In het najaar vindt een evaluatie plaats. Als de proef succesvol verloopt, gaan mogelijk volgend jaar ook andere woonzorghuizen uit de gemeente Venlo hulpmiddelen met elkaar delen. Behalve het Annahuis telt de gemeente met Het Zorghuis in Tegelen, De Herbergier in Blerick en Villa Dalia in Venlo ook andere zorglocaties.

Daar wonen ouderen met een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Het gaat veelal om dementerenden en bewoners die intensieve verzorging en verpleging nodig hebben. Ook gaan de diverse woongemeenschappen voor zusters mogelijk hulpmiddelen met elkaar delen.

Besparing

De gemeente Venlo vindt het moeilijk om in te schatten hoeveel geld er door de nieuwe werkwijze bespaard wordt. Daarom wordt alleen in het Annahuis gestart met de proef.