Froome mist Tour de France na zware valpartij in Dauphiné

Print
Froome mist Tour de France na zware valpartij in Dauphiné

Chris Froome. Afbeelding: AD/BSR Agency

Chris Froome mist de Tour de France. De viervoudig winnaar kwam woensdag bij de verkenning van het parkoers van de tijdrit in de Dauphiné hard ten val en raakte daarbij zwaar geblesseerd. Zijn ploeg Ineos houdt rekening met een gebroken dijbeen.

Froome haalde tijdens de verkenning zijn hand van het stuur om zijn neus te snuiten en werd daarna verrast door een windhoos. De Brit kon een val niet voorkomen en knalde met een snelheid van zo’n 60 kilometer per uur tegen een muurtje aan. Een ambulance bracht hem snel naar het ziekenhuis, waar het vermoeden werd uitgesproken dat hij zijn dijbeen heeft gebroken, zo geeft Ineos-ploegbaas Dave Brailsford aan.

Bij de bus in Roanne, de start- en finishplaats van de tijdrit van woensdag, geeft Brailsford aan dat hij Froome zelf nog niet heeft gesproken. ,,Maar ik denk niet dat hij nu in de situatie is om te spreken.” Een deelname aan de Tour is in elk geval uitgesloten door de val, waar ploeggenoot Wout Poels getuige van was. Froome wordt woensdagmiddag nog naar een ander hotel vervoerd. Brailsford: ,,Het gebroken dijbeen moet nog worden bevestigd, maar hij gaat de Tour niet rijden, dat is wel duidelijk. Ons eerste doel is nu het regelen van de best mogelijke medische zorg. Over de toekomst daarna willen en kunnen we nu nog niet speculeren.”

De start van de Tour de France is op 6 juli in Brussel en dus onhaalbaar voor de viervoudig winnaar (2013, 2015, 2016 en 2017). Zijn ploeg Ineos (voorheen Sky) heeft met Welshman Geraint Thomas, vorig jaar winnaar van de Tour, en de Colombiaan Egan Bernal nog twee kopmannen voor de Tour. Voor Froome leek het vanwege zijn leeftijd een van de laatste kansen om zich in het recordrijtje te voegen van renners die de Ronde van Frankrijk vijf keer hebben gewonnen. Dat zijn de Belg Eddy Merckx, de Fransen Bernard Hinault en Jacques Anquetil en de Spanjaard Miguel Indurain.

De vierde etappe van de Dauphiné is woensdag een tijdrit over ruim 26 kilometer in en om Roanne. De Belg Dylan Teuns start daarin als leider van het algemeen klassement.