Horst aan de Maas moet een gat van 1,1 miljoen dichten

Print
Horst aan de Maas moet een gat van 1,1 miljoen dichten

Onder meer de stijgende kosten voor jeugdzorg zorgen voor tekorten. Afbeelding: ANP XTRA

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

De gemeente Horst aan de Maas zit voor de begroting van 2019 met een gat van 1,1 miljoen euro. Het tekort is ontstaan doordat jeugdzorg en de zorg voor ouderen duurder uitvallen dan van tevoren gedacht.

Zo wordt er in Horst aan de Maas steeds vaker een beroep gedaan op de jeugdzorg. Niet alleen het aantal cliënten en het aantal verwijzingen stijgen. De problemen die om oplossingen schreeuwen, zijn zwaarder en ingewikkelder dan ooit. Daardoor duurt het tegenwoordig langer voordat er een passende oplossing is gevonden. Met één gesprek zijn de zogenaamde gebiedsteams er doorgaans niet meer. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat de jeugdzorg stukken duurder uitvalt.

Huishouding

Komt bij dat er landelijk met budgetten voor onder meer hulp in de huishouding is geschoven. Veel cliënten die er gebruik van maken, hoeven daardoor sinds 1 januari 2019 minder zelf bij te betalen dan voorheen. Daarnaast zijn de tarieven voor huishoudelijke hulp gestegen en is er door de vergrijzing (nog) meer vraag naar dit soort hulp dan in de begroting is voorzien.

Gat

Onder de streep zijn alle ontwikkelingen verantwoordelijk voor een gat van 1,1 miljoen euro in de Horster geldpot van ongeveer honderd miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders gaat de komende maanden proberen om dit te repareren, zodat er straks weer een sluitende meerjarenbegroting ligt. Gedacht moet worden aan investeringen die mogelijk worden doorgeschoven. Welke dat zijn, is nu nog niet duidelijk. Enkele opties worden nog nader uitgewerkt en doorgerekend. Wel stelt het college dat de oplossingen in eerste instantie binnen het sociaal domein worden gezocht.