SP verwijdert trekpop Maastrichtse cartoonist uit omstreden videoclip

Print
SP verwijdert trekpop Maastrichtse cartoonist uit omstreden videoclip

De trekpop zoals die werd gebruikt het het spotje van de SP. Afbeelding: SP

Omdat de SP er helemaal geen toestemming voor had, heeft de partij besloten een trekpop van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer uit een videoclip te verwijderen.

Het omstreden filmpje Dit is Hans Brusselmans werd gebruikt in de campagne voor de Europese verkiezingen. De trekpop diende als wc-doortrekker. De clip was bedoeld als kritiek op Brussel en PvdA-topkandidaat Frans Timmermans.

Schadevergoeding

De stap komt een dag voor de rechtszaak van Oppenheimer, die van de SP rectificatie en een schadevergoeding eist. De trekpop stelde ex-minister Ivo Opstelten voor. De SP verving het hoofd door dat van premier Mark Rutte. Na een klacht van de tekenaar werd in plaats van Rutte het hoofd van D66-leider Rob Jetten gebruikt.

Lees ook: Cartoonist Ruben L. Oppenheimer wil dat SP-spotje wordt verwijderd

SP erkent dat de trekpop ten onrechte is gebruikt. Ook voor de aanpassing was geen toestemming. Verder zegt partijvoorzitter Ron Meyer dat zijn partij ten onrechte de indruk heeft gewekt dat Oppenheimer bij het maken van de videoclip betrokken was, hetgeen uitdrukkelijk niet het geval is. ‘‘Het spijt ons dat we zijn politieke en artistieke onafhankelijkheid hebben aangetast.’‘

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee