SP verwijdert trekpop Maastrichtse cartoonist uit omstreden videoclip

Print
SP verwijdert trekpop Maastrichtse cartoonist uit omstreden videoclip

De trekpop zoals die werd gebruikt het het spotje van de SP. Afbeelding: SP

Omdat de SP er helemaal geen toestemming voor had, heeft de partij besloten een trekpop van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer uit een videoclip te verwijderen.

Het omstreden filmpje Dit is Hans Brusselmans werd gebruikt in de campagne voor de Europese verkiezingen. De trekpop diende als wc-doortrekker. De clip was bedoeld als kritiek op Brussel en PvdA-topkandidaat Frans Timmermans.

Schadevergoeding

De stap komt een dag voor de rechtszaak van Oppenheimer, die van de SP rectificatie en een schadevergoeding eist. De trekpop stelde ex-minister Ivo Opstelten voor. De SP verving het hoofd door dat van premier Mark Rutte. Na een klacht van de tekenaar werd in plaats van Rutte het hoofd van D66-leider Rob Jetten gebruikt.

Lees ook: Cartoonist Ruben L. Oppenheimer wil dat SP-spotje wordt verwijderd

SP erkent dat de trekpop ten onrechte is gebruikt. Ook voor de aanpassing was geen toestemming. Verder zegt partijvoorzitter Ron Meyer dat zijn partij ten onrechte de indruk heeft gewekt dat Oppenheimer bij het maken van de videoclip betrokken was, hetgeen uitdrukkelijk niet het geval is. ‘‘Het spijt ons dat we zijn politieke en artistieke onafhankelijkheid hebben aangetast.’‘

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen