Ladingen met elektronische apparaten in de klas voor bewustwording én schoolreisje

Print
Ladingen met elektronische apparaten in de klas voor bewustwording én schoolreisje

De winnaars van Basisschool Bleijerheide uit Kerkrade. Afbeelding: Rd4

Zuid-Limburg / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum / Wijlre -

Maar liefst 4091 afgedankte elektronische apparaten zamelde de leerlingen van groep 6 en 7 van basisschool Bleijerheide uit Kerkrade in. Ze werden daarmee de winnaar van de E-waste race en wonnen een schoolreisje naar het Continium in Kerkrade.

Elke dag kwamen er ladingen spullen mee de klas in. Juf Lizanne Ruwette van basisschool Bleijerheide moet er om lachen. Ze zag haar leerlingen vier weken lang voor het project sjouwen en slepen met oude mobiele telefoons, haardrogers en tosti apparaten in bolderkarren en op steekwagentjes. Elf basisscholen uit Zuid-Limburg streden tegen elkaar in de E-waste race. Alle klassen kregen een gastles waarin het belang van recyclen werd uitgelegd.

‘E-opener’

Peggy Schreuder van basisschool De Boemerang uit Brunssum merkte dat de les heel leerzaam was voor de kinderen. „Je merkte dat de leerlingen erg bewust werden van wat er allemaal in die apparaten zit en waar het vervolgens naar toe gaat. Ook voor mij was het een ‘e-opener’”, geeft de juf eerlijk toe. „En je komt er dan ook achter hoeveel apparaten je eigenlijk stiekem thuis hebt. Dat zijn er echt heel erg veel.” Ruwette beaamt de woorden van haar collega, ook zij ervaarde dat de leerlingen veel hebben geleerd van het project. „Tijdens de gastles werd al duidelijk dat het belangrijk is om mee te doen voor het milieu. Wat wij en de kinderen nog niet wisten, is dat in mobiele telefoons of magnetrons die wij weggooien als ze stuk zijn, nog vaak hele bruikbare spullen in zitten waarvan nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. Het apparaat is dan wel kapot, maar de inhoud is nog wel ergens goed voor en we gooien het vaak te snel weg.”

Meester Armand van der Sleen van groep 7 en 8 basisschool Op de Tien Bunder uit Wijlre vond het tevens ook leerzaam dat de kinderen zich deden inzetten voor een goed doel. „Dat doen we met de kinderpostzegelactie bijvoorbeeld, maar dit is er ook een voorbeeld van. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor het milieu en onze maatschappij en dan is het belangrijk om kinderen hiervan door samen te werken bewust te maken.”

Enthousiast

Alle leerlingen van de elf deelnemende basisscholen waren super enthousiast. Ze deden flyers verspreiden, zelf posters maken en hielden praatjes bij de judoclub en voetbalvereniging. Schreurder: „Wij zijn een relatief kleine school dus hebben vooral de hulp van de ouders en andere klassen ingeschakeld. De kinderen vonden het heel erg leuk, hielpen mee met sorteren, tellen van kabels en waren trots op wat ze allemaal ophaalden.”

Het meest aparte item dat basisschool De Boemerang ophaalde was toch wel een broodmachine. Voor basisschool Op de Tien Bunder uit Wijlre was de doos met oude mobieltjes het leukste. „De kinderen zeiden dan tegen mij ‘meester, kijk wat een oude toestellen uit de prehistorie’, en dan zei ik dat ik die ook nog had gehad”, vertelt Van der Sleen. In Wijlre hadden de meeste inwoners van het project gehoord uit de krant, via Facebook en lokale media. „Mensen wisten ons eigenlijk vanzelf te vinden. Er zijn heel veel spullen aan de poort bij de school neergezet. Mijn leerlingen zaten te popelen in de klas. Elke dag kreeg ik de vraag of ze naar buiten mochten om de spullen uit te zoeken, te sorteren en registreren. Als de containers vervolgens vol waren, belde ik met de Rd4 of ze deze konden komen legen.”

Spannend

Uiteindelijk kwam basisschool Bleijerheide als winnaar uit de bus. Ruwette: „Het was tot op de laatste minuut nog heel spannend wie er zou winnen, maar dat wij het zijn geworden dat maakt mijn leerlingen heel trots. Ze hebben er heel hard voor gewerkt en dat ze een schoolreisje konden winnen dat gaf toch wel een enorme stimulans.”