Gouverneur Bovens vond veroordeelde Offermanns zeer geschikt als burgemeester voor Beekdaelen

Print
Gouverneur Bovens vond veroordeelde Offermanns zeer geschikt als burgemeester voor Beekdaelen

Ricardo Offermanns in gesprek met de media bij de rechtbank in Rotterdam. Afbeelding: Marcel Antonisse

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Gouverneur Theo Bovens zag in Ricardo Offermanns, die in 2015 werd veroordeeld voor zijn rol in de corruptieaffaire rond Jos van Rey, een goede kandidaat om eerste burgemeester van Beekdaelen te worden.

Dat bevestigen betrouwbare bronnen aan De Limburger.

Omdat de vertrouwenscommissie van Beekdaelen hier heel anders tegenaan keek, had Offermanns uiteindelijk geen kans. Onlangs kwam demissionair gedeputeerde Eric Geurts als winnaar uit de bus in de burgemeestersrace.

A-categorie

In totaal solliciteerden twaalf mensen voor de burgemeesterspost in de nieuwe fusiegemeente. Voordat de vertrouwenscommissie in gesprek ging met kandidaten gaf Bovens zoals gebruikelijk een advies, waarbij hij de sollicitanten indeelt in drie categorieën. Offermanns zat samen met vijf andere kandidaten in de A-categorie, hetgeen wil zeggen dat de gouverneur hem zeer geschikt achtte en door wilde sturen naar de gespreksronde.

Een grote meerderheid van de vertrouwenscommissie van Beekdaelen, waarin alle politieke partijen uit de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, dacht daar echter anders over. De commissie vond een bestuurder met een dergelijke ‘vlek’ niet gewenst en liet aan Bovens weten dat Offermanns niet op gesprek hoefde te komen. Daarmee was de bestuurder direct uitgeschakeld.

In opspraak

VVD’er Offermanns raakte in 2012 in opspraak toen bleek dat hij geheime informatie had aangenomen van partijgenoot Jos van Rey tijdens de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond. Van Rey was toen wethouder en als adviseur toegevoegd aan de vertrouwenscommissie. Offermanns was destijds burgemeester van Meerssen.

Van Rey speelde hem per telefoon vragen door die de commissie hem zou stellen en ook de wenselijke antwoorden. „Niemand mag merken dat wij contact hebben gehad, dat mogen ze ook niet aan jou merken”, zei Van Rey erbij. De heren wisten niet dat de conversaties werden afgeluisterd in het kader van het corruptieonderzoek naar Van Rey.

De vertrouwenscommissie droeg Offermanns ook daadwerkelijk voor als burgemeester en de gemeenteraad nam die voordracht over. Door ingrijpen van justitie ging daar echter een streep door.

Taakstraf

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de politicus in 2014 wegens corruptie tot een taakstraf van 120 uur, maar die uitspraak hield een jaar later geen stand bij het gerechtshof. Het hof legde Offermanns wel een taakstraf van zestig uur op wegens medeplichtigheid aan het schenden van het ambtsgeheim. De politicus ging in beroep, maar de Hoge Raad kwam in 2016 tot de conclusie dat hij terecht was veroordeeld.

Kort daarna werden Offermanns, Herman Vrehen, Toine Gresel en Bert Kersten door de provincie Limburg benoemd tot voorzitters van de vier natuurparken in de provincie. De eerste drie waren in hun vorige functie betrokken bij integriteitsaffaires. De benoeming van drie bestuurders met een ‘vlek’ riep grote vraagtekens op bij een aantal partijen in Provinciale Staten.

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat er nieuws over de rol van Bovens bij een burgemeestersbenoeming naar buiten komt. Eerder dit jaar kreeg de gouverneur nog stevige kritiek vanuit Heerlen omdat hij de Heerlense burgemeester Ralf Krewinkel geschikt achtte voor het burgemeesterschap in Kerkrade.

Krewinkel was al ruim een jaar met ziekteverlof en al die tijd bestond er onduidelijkheid bij de politiek en de burgers over het feit of en zo ja wanneer Krewinkel weer aan de slag zou gaan. In de tussentijd hengelde Krewinkel naar de job in Kerkrade, met medeweten van Bovens. Volgens de Heerlense politiek had de gouverneur met zijn keuzes de stad een mes in de rug gestoken, laten bungelen en in chaos gestort.

Reacties

Bovens laat weten niet te reageren „vanwege de strikte vertrouwelijkheid rond burgemeestersbenoemingen.” Offermanns zegt niks te weten van een sollicitatie in Beekdaelen. „En verder heb ik geen behoefte om op dit soort vragen antwoorden te geven.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen