Terugkeer vliegbasis De Peel grote stap dichterbij

Print
Terugkeer vliegbasis De Peel grote stap dichterbij

Naast vliegoefeningen met straaljagers zullen ook weer helikopteroefeningen op ‘basis de Peel’ plaatsvinden. Afbeelding: Peter Schols/MGL

Vredepeel -

De plannen voor de reactivering van vliegbasis De Peel in Vredepeel zijn een grote stap dichterbij. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie is de voorbereidingen gestart voor een nieuw luchthavenbesluit om de ‘slapende’ basis weer te kunnen gebruiken.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om De Peel het hele jaar door als vliegveld te gebruiken, zo blijkt uit de brief van Visser aan de Tweede Kamer. Dat zou leiden tot een vergroting van de geluidszone, zo stelt Visser in de brief (lees: een toename van geluidshinder voor de omgeving). Daar wil het Rijk niet aan.

Variant

De maximale variant waar wel naar gekeken wordt, houdt in dat gedurende drie periodes van zes weken per jaar twaalf jachtvliegtuigen vanaf De Peel mogen opereren en daar ook gestationeerd zullen zijn. Daarnaast zullen er in diezelfde periodes helikopters oefenen op en boven De Peel oefenen.

Meer geld

Defensie heeft de ruimte voor vliegoefeningen hard nodig, nadat de afgelopen jaren diverse vliegvelden zijn gesloten als gevolg van bezuinigingen. Nu is er weer meer geld om te oefenen en te trainen, aldus Visser. Ook met straaljagers. Bovendien onderstreept de ‘internationale veiligheidssituatie’ volgens Defensie de noodzaak dat De Peel ‘niet gemist kan worden’.

Wet

Vorig jaar bleek al uit stukken van het ministerie dat er plannen voor de reactivering van De Peel-vliegbasis waren. Daar is enige haast mee geboden want de wet verplicht Defensie om voor al zijn militaire luchthavens uiterlijk op 1 november 2021 een luchthavenbesluit vast te stellen. Zonder dat besluit kan Defensie na 2021 geen vliegactiviteiten meer uitvoeren op De Peel.

Publieksavonden

Om die deadline te halen wordt op korte termijn een commissie Overleg en Voorlichting Milieu in het leven geroepen. Die gaat de komende maanden overleggen met de provincies, de betrokken gemeenten en diens inwoners. Woensdag werden de provincies en gemeenten – waaronder Venray en Bergen bijgepraat over de plannen. Op korte termijn volgens er twee publieksavonden: op woensdag 26 juni in Venray en maandag 1 juli in Gemert. Die avonden markeren tegelijkertijd de start van de bezwarenprocedure die in het kader van de milieueffectrapportage noodzakelijk is.

Laatste

Het laatste militaire vliegtuig vertrok op 13 mei 1993 vanaf De Peel. Sinds 2012 is De Peel officieel een kazerne van de landmacht.