Zwarte studenten eisen ontslag van ‘racistische’ professor na beroemde Netflix-serie

Print
Zwarte studenten eisen ontslag van ‘racistische’ professor na beroemde Netflix-serie

Een grote groep zwarte studenten van een Amerikaanse universiteit eist per direct het ontslag van een professor die wereldwijd in opspraak is geraakt.

Het gaat om Elizabeth Lederer, een officier van justitie die in de jaren negentig vijf zwarte tienerjongens valselijk beschuldigde van de verkrachting van een witte vrouw. De gebeurtenissen zijn verfilmd in de nieuwe Netflix-serie When They See Us.

De zwarte studenten hebben zich verenigd in een commissie van Columbia University, te weten The Black Law Students Association. In een brief aan de schoolleiding valt te lezen dat de studenten hun professor niet langer kunnen vertrouwen. ,,De levens van deze vijf jongens zijn voor altijd veranderd als gevolg van haar beslissingen. Zij en haar collega’s werden tijdens het onderzoek gedreven door hatelijke en racistische motieven.”

In de loop der jaren zijn er al diverse pogingen gedaan om Lederer te laten ontslaan. Een petitie in 2013 leverde duizenden handtekeningen op. ,,Maar in plaats van actie te ondernemen haalde de school simpelweg de verkrachtingszaak weg uit het online profiel van Lederer. Nu, met deze nieuwe serie op Netflix, laat de passieve houding van de school een discrepantie zien tussen de waarden die Columbia University nastreeft en de acties die de Law School dient te nemen.”

Racisme aanpakken

Een ontslag van Elizabeth Lederer is voor de studenten niet genoeg. ,,De school moet meer doen, omdat het wegsturen van één professor de levens van zwarte en latino rechtenstudenten niet per se beter maakt, noch draagt het bij aan de opleiding die gekleurde studenten hier volgen. Als Columbia Law School wil laten zien dat ze geven om zwarte en bruine rechtenstudenten, dan moeten ze het racisme aanpakken dat inherent is aan hoe de wet wordt onderwezen.”

De jongerencommissie eist bovendien dat de school uitlegt welke acties zijn genomen om Lederer verantwoordelijk te houden voor haar twijfelachtige rol in de verkrachtingszaak. De professor houdt zelf de kaken stijf op elkaar over de kwestie, maar haar toenmalige leidinggevende, Linda Fairstein (72), heeft deze week wel hard uitgehaald naar de makers van de Netflix-serie. Volgens haar is de serie gebaseerd op leugens en is ze zeer ongeloofwaardig geportretteerd. ,,Niets van dit is waar.”

Golf van verontwaardiging

De vijf tienerjongens, die na twaalf jaar alsnog werden vrijgesproken na een onomstotelijke DNA-match, zijn volgens Fairstein helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Ze zouden op de avond van de verkrachting meerdere mensen in Central Park hebben aangevallen en beroofd. Saillant, want de jongens zijn daar toentertijd nooit officieel van beschuldigd, laat staan voor vervolgd.

De Netflix-serie When They See Us heeft de afgelopen weken wereldwijd tot een golf van verontwaardiging geleid. Dat heeft Elizabeth Fairstein gemerkt: haar uitgever heeft haar als auteur laten vallen en ze voelde zich genoodzaakt om door de aanhoudende kritieken op te stappen bij verschillende organisaties. Een petitie met als doel al haar boeken te boycotten, is al tienduizenden keren ondertekend.

Lovende kritieken

When They See Us kan volgens onze recensent het beste worden samengevat als een genadeloze aanklacht tegen het vooringenomen politieonderzoek, dat rammelde aan alle kanten.

,,Regisseur Ava DuVernay maakt van deze misstanden een pakkend drama, waarbij vooral de politiebaas Linda Fairstein wordt neergezet als een vrouw vol vooroordelen die zo snel mogelijk een veroordeling wil. Jaren later blijkt dat er een andere dader in het spel was. Maar de levens van vijf jonge Amerikanen waren wel vernietigd door deze onvoorstelbare dwaling.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen