Belastingdienst loopt ruim 800 miljoen euro mis

Print
Belastingdienst loopt ruim 800 miljoen euro mis

Afbeelding: ANP

De Belastingdienst loopt zeer waarschijnlijk ruim 800 miljoen euro mis. Het gaat om onterecht uitgekeerde toeslagen die door de dienst naar eigen zeggen niet meer te innen zijn. De Belastingdienst heeft de afgelopen twaalf jaar 24 miljard euro aan toeslagen ten onrechte uitbetaald.

Dit blijkt uit cijfers die Nieuws en Co en Nieuwsuur hebben opgevraagd.

Zes miljoen Nederlandse huishoudens ontvangen een of meerdere toeslagen. Als er veranderingen in een huishouden plaatsvinden, moeten de wijzigingen doorgegeven worden aan de Belastingdienst. Dat gaat niet altijd goed.

Oninbaar

Een groot deel van het geld komt terug, maar 806 miljoen euro is ‘oninbaar’. Het gaat om kinderopvangtoeslag, huur- en zorgtoeslag en het kindgebondenbudget. In 16 procent van de gevallen ging het niet goed; in totaal werd zo’n 24 miljard euro ten onterechte uitgekeerd.

Bewindvoerder Alessandro Bos laat aan Nieuwsuur weten niet verbaasd te zijn over de bedragen. ,,Het toeslagensysteem is complex. Je moet bijvoorbeeld inschatten wat je denkt te gaan verdienen. Dat is voor veel mensen lastig. Ze weten vaak überhaupt niet of ze werk krijgen. Hoeveel uur ze gaan werken, en hoeveel ze gaan verdienen. En als ze bijvoorbeeld gaan samenwonen, heeft dat ook gevolgen voor de hoogte van de toeslagen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen