Kwart gemeenten met coffeeshop wil meedoen aan wietproef: grote steden ontbreken

Print
Kwart gemeenten met coffeeshop wil meedoen aan wietproef: grote steden ontbreken
Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

In totaal hebben 26 gemeenten zich aangemeld voor het landelijke experiment met gereguleerde wietteelt. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) vanmorgen bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat is een kwart van de gemeenten die een coffeeshop hebben. Afgelopen maandag sloot de inschrijving voor burgemeesters om hun gemeenten aan te melden voor de proef met staatswiet, waarbij in principe vier jaar legaal geteelde wiet via coffeeshops verkocht zal worden. Het experiment komt voort uit het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Lees ook: Heerlen gaat akkoord met aanmelding voor wietproef, maar vreest wel straathandel

Opvallend: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ontbreken, omdat de opzet van de proef hen niet aanstaat. Ze maken bijvoorbeeld bezwaar tegen de eis dat alle coffeeshops in de gemeente moeten deelnemen aan de proef. Steden als Breda, Tilburg, Heerlen en Maastricht hebben zich wel aangemeld.

Lees ook: Coffeeshops Maastricht nu toch in voor pilot met gereguleerde wietverstrekking

Selectie

In het regeerakkoord staat echter dat de proef met staatswiet wordt uitgevoerd in zes tot tien gemeenten. Een onafhankelijke commissie - onder leiding van professor André Knottnerus - gaat bekijken welke gemeenten daadwerkelijk mee zullen gaan doen. Dat moet deze zomer bekend worden gemaakt. Het duurt dan nog wel een jaar of twee voor de legaal geteelde wiet in de coffeeshops ligt.

Aanjager van het experiment in de Tweede Kamer, D66-Kamer Vera Bergkamp, is blij met de animo:

Kritiek

Er is veel kritiek op de opzet van de wietproef. Zo zou de proef te kleinschalig zijn om tot bruikbare resultaten te kunnen leiden, oordeelden onder meer adviesorgaan Raad van State én de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die vreesde dat zelfs te weinig gemeenten zich zullen melden, ook omdat alle shops in de geselecteerde stad dan móeten meedoen. Reden voor onder anderen Rotterdam en Amsterdam om af te zien van deelname.

Coffeeshopeigenaren moeten aantonen dat ze minstens tien soorten wiet kunnen leveren. Tegelijkertijd vrezen de grensgemeenten problemen omdat volgens het ‘ingezetenencriterium’ coffeeshops niet meer aan Belgen of Duitsers mogen verkopen. Die zouden dan weer overstappen op illegale aanbieders.

Weer een ander punt van zorg is de periode ná de proef, waarbij coffeeshops dus weer moeten overstappen op illegale leveranciers. Dit maakt het volgens critici onaantrekkelijk om mee te doen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen