Boris Johnson aan kop voor opvolging May

Print
Boris Johnson aan kop voor opvolging May

Afbeelding: EPA

Drie kandidaten om de Britse premier Theresa May op te volgen zijn uitgeschakeld. Esther McVey, Mark Harper en Andrea Leadsom kregen bij de eerste ronde van een interne partijverkiezing onvoldoende steun. Oud-minister Boris Johnson kreeg veruit de meeste stemmen.

In totaal hadden zich tien kandidaten gemeld om May op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk. Zij hadden minstens zeventien stemmen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. McVey, Harper en Leadsom haalden dat niet.

De 313 Conservatieve parlementariërs houden meerdere stemrondes tot nog twee kandidaten over zijn. Dan hebben partijleden het laatste woord. Johnson ging met 114 stemmen aan kop in de eerste ronde, gevolgd door minister Jeremy Hunt. Die kreeg 43 stemmen.

Onhoudbaar

May kondigde vorige maand haar vertrek aan. Haar positie was onhoudbaar geworden na meerdere mislukte pogingen haar Brexitdeal met de EU door het Lagerhuis te loodsen. Ze blijft wel aan als premier tot een opvolger is gekozen.

Lees ook: May gaat de geschiedenis in als mislukte premier

Johnson wordt gezien als favoriet om het stokje van May over te nemen. Hij heeft aangekondigd geen verdere verlenging van de Brexitdeadline te willen. Groot-Brittannië moet wat hem betreft op 31 oktober de EU verlaten, met of zonder deal.

De voormalige burgemeester van Londen bedankte zijn aanhangers donderdag via Twitter. „Ik ben dolblij dat ik de eerste stemronde heb gewonnen, maar we hebben nog een heel eind te gaan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen