Publiekstrekker in Von Clermonthuis Vaals vergt forse investering

Print
Publiekstrekker in Von Clermonthuis Vaals vergt forse investering

Impressie van het beleefmuseum in Vaals. Afbeelding: Imagine Leisure

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

Een ‘beleefmuseum’ in het gemeentehuis van Vaals vergt een enorme investering van een nieuwe eigenaar. Het alternatief is dat de gemeente blijft en haar huis zelf deels openstelt als publiekstrekker.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in hun voorstel aan de gemeenteraad, die dinsdagavond in de commissievergadering discussieert over de invulling van het gemeentehuis.

Een alternatief dat het college voorstelt is een ‘groeimodel’, waarbij delen van het gebouw in het teken van Von Clermont worden ingezet voor beleving, verleiding, expositie en educatie. De gemeente blijft dan gewoon in het gebouw. Voordeel is dat niet meteen forse financiële offers nodig zijn, noch externe financierders en eigenaren, stelt het college. En Vaals blijft dan - vooralsnog - de regie houden.

Verkoop

Uit berekeningen blijkt dat het een vrijwel onmogelijke missie wordt een ondernemer voor een publiekstrekker te vinden als er wordt vastgehouden aan de verkoop van het gemeentehuis. De investering in het museum wordt geschat op vijf miljoen. Mogelijk moet de gemeente dan het gebouw om niet ter beschikking stellen en nog een bijdrage leveren in de kosten. Al is het de vraag of de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. Want er gaat ook nog veel geld gemoeid met het herhuisvesten van het bestuurscentrum. Terwijl de gemeente juist zeer zorgvuldig moet omgaan met haar uitgaven.

Beleefmuseum

Het monumentale Von Clermonthuis is te groot en te duur in onderhoud voor de gemeente, die in 2017 een bureau heeft ingeschakeld om te kijken wat er mogelijk is met het gebouw. Bureau Imagine Leisure kwam vervolgens met het idee voor een beleefmuseum rondom de historische persoon Johann Arnold von Clermont, de textielfabrikant die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Vaalser geschiedenis. Dit is echter een suggestie, een potentiële ondernemer kan daar nog een andere invulling aan geven, mits dit recht doet aan het historische gebouw.