Klassiek

Barockfestival Sittard opent met slagwerkspektakel van drummer Cesar Zuiderwijk

Print
Barockfestival Sittard opent met slagwerkspektakel van drummer Cesar Zuiderwijk

Cesar Zuiderwijk. Afbeelding: Rob von Römer

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Van koebel tot drumstel: alle slagwerkinstrumenten zijn welkom woensdagavond 19 juni op de Markt in Sittard. Onder leiding van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk gaan circa tachtig slagwerkers de beroemde Vier Jaargetijden van Vivaldi uitvoeren.

Het wordt de openingsvoorstelling van het Barockfestival Sittard dat met een ‘c’ wordt gespeld om de link tussen barok- en popmuziek te leggen. Het is de bedoeling dat woensdagavond jong- en oud op slagwerk aan de slag gaat met de muziek van Vivaldi tussen 19 en 20 uur.

Het Barockfestival gaat de derde editie tegemoet van 19 tot en met 23 juni. De opening zal met veel tamtam gepaard gaan, zo vertelt artistiek leider Huub Ehlen van het festival en tevens directeur van barokensemble Ad Mosam.

Waanzinnig

Ehlen vertelt verder dat dit jaar de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi de rode draad vormen binnen het festival. „Op de eerste plaats omdat het waanzinnig goede muziek is, iedereen kent het en daardoor blijf je laagdrempelig voor een breed publiek. Ik denk ook echt dat we veel mensen er een (groot) plezier mee kunnen doen, juíst omdat het zulke mooie muziek is.”

Ad Mosam zal traditiegetrouw het festival afsluiten met een concert in de Petruskerk in Sittard. Countertenor Minho Jeong is als solist uitgenodigd om Vivaldi’s Nisi Dominus te zingen.

Andere optredens worden onder meer verzorgd door Fuse, de huisband van Podium Witteman. Ook het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet laat van zich horen met nummers van Vivaldi tot Gershwin. Hans Dulfer zal laten horen welke overeenkomsten jazz heeft met barok: namelijk het improviseren op baslijnen.

Tuinenroute

Net als voorgaande jaren kan publiek op zaterdag 22 juni de tuinenroute afleggen dwars door het historische centrum van Sittard – Jardin d’Isabelle, Jezuïtenkapel en Vlonder Ursulinentuin – waar ensembles samengesteld uit conservatoriumstudenten optreden.

De vorige editie in 2017 – het festival wordt om de twee jaar georganiseerd – trok het Barockfestival circa drieduizend toeschouwers. Het doel is om op het lustrum uit te komen rond de vijfduizend bezoekers.

www.barockfestival.nl