SP betaalt cartoonist Oppenheimer schadevergoeding

Print
SP betaalt cartoonist Oppenheimer schadevergoeding

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

De Socialistische Partij zal Ruben L. Oppenheimer een schadevergoeding van 8500 euro betalen voor het gebruik van een cartoon van hem in de omstreden campagnevideo over de fictieve personage Hans Brusselmans.

De advocate van Oppenheimer en de SP kwamen daarover tot een akkoord nadat de rechter in Utrecht ze bij elkaar om de tafel had gezet.

Lees ook: Cartoonist Ruben L. Oppenheimer wil dat SP-spotje wordt verwijderd

De Maastrichtse cartoonist Oppenheimer had een kort geding aangespannen omdat hij denkt dat de geloofwaardigheid van zijn werk is aangetast. "Hij wil nooit met politieke partijen geassocieerd worden. Iets ergers kun je een politiek cartoonist bijna niet aandoen, het tast zijn politieke en creatieve onafhankelijkheid aan", zei zijn advocate.

Gefrustreerd

De cartoonist voelt zich ook gefrustreerd over de rectificatie van de SP, die pas woensdag, de dag voor de zitting, werd gepubliceerd op de site van de SP. "De SP heeft vijf weken lang de ongewenste associatie tussen Oppenheimer en de SP laten voortduren", zo verwees de advocate naar de eerste publicatie van de video.

In de video wordt 'Brusselmans' neergezet als parodie op eurocommissaris Frans Timmermans. De gewraakte afbeelding betreft een trekpop die Oppenheimer ooit tekende van Ivo Opstelten, waarop in de video het gezicht van Mark Rutte is geplakt. "De boodschap: Rutte spoelt lachend de mening van het volk door de wc. Aan zo'n boodschap wil Oppenheimer absoluut niet worden gekoppeld", stelde zijn advocate.

Negatieve reacties

Hoewel de video volgens de SP geen inbreuk maakte op de rechten van Oppenheimer, ging de partij toch akkoord met een schikking. "De SP heeft nooit de bedoeling gehad om Oppenheimer te beschadigen of mikpunt te laten zijn van politieke tegenstanders van de SP", zei de advocaat van de partij. De cartoonist zegt via social media negatieve reacties te hebben gehad. Zo werd hij uitgemaakt voor 'linkse rat'.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee