Uitgestorven kalkoen? In Geulle scharrelen ze bij Hub gewoon in de tuin

Uitgestorven kalkoen? In Geulle scharrelen ze bij Hub gewoon in de tuin

Deze knapperd kennen we vooral van schilderijen in het Rijksmuseum. Even dacht men dat hij uitgestorven was, maar mede dankzij inspanningen van Limburger Hub blijft het ras behouden. Afbeelding: Rob Oostwegel

Geulle -

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: de bijna uitgestorven geelschouderkalkoen.

In het Rijksmuseum en het Mauritshuis hangen oude meesters met keukentaferelen waarop hij in vol ornaat staat afgebeeld: de geelschouderkalkoen. Ooit dé kalkoen van de Lage Landen. Maar in de vorige eeuw uitgestorven. Totdat in 1997 per toeval op een markt in België enkele exemplaren opdoken die door een pluimveekeurmeester werden herkend. Ze bleken afkomstig uit het Waalse dorp Ronquières waar één boer nog geelschouderkalkoenen bleek te houden.

Uitgestorven kalkoen? In Geulle scharrelen ze bij Hub gewoon in de tuin
Foto: Rob Oostwegel

Cultureel erfgoed

Pluimveeliefhebber Hub Maar (64) uit Geulle, die zich eerder inzette voor het behoud van het Mergellandhoen, raakte betrokken bij de reddingsoperatie om het ras nieuw leven in te blazen. Dankzij die inspanningen scharrelt in België en Nederland inmiddels weer een levensvatbare populatie rond. Waaronder de exemplaren in de tuin van Maar. „Zo’n ras is toch een stukje cultureel erfgoed”, zegt de fokker en keurmeester. „De moeite waard om te behouden.”

Waarbij het voor de hobbyfokker de kunst is om de raskenmerken zo goed mogelijk naar voren te laten komen. „Selecteren en kruisen. Dat is de sport” zegt Maar. „En elke keer weer de verrassing of er wat moois uit het ei komt.”

INFO

meedoen?

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen