Wc’s moeten poepen rond camperplaats Maastricht tegengaan

Print
Wc’s moeten poepen rond camperplaats Maastricht tegengaan

De camperplaats aan de Bosscherweg in Maastricht. Afbeelding: Google Maps

Maastricht / Itteren -

De eigenaar van de camperplaats aan de Bosscherweg in Maastricht wil omwonenden tegemoetkomen door toiletten te bouwen op het terrein langs de Maas. Buren klagen over toeristen die hun behoefte doen in de natuur.

Eigenaar Hans Stelwagen heeft de omwonenden in een gesprek toegezegd dat er wat hem betreft vier wc’s zullen worden geplaatst. „Ik ben echter afhankelijk van de gemeente, die moet een vergunning verlenen.” Stelwagen heeft nog geen vergunning aangevraagd. „Eerst wil ik weten wat er kan en hoe dat er dan precies uit kan gaan zien.”

Omwonenden worden sinds de start van de toeristische voorziening in het najaar van 2015 op onaangename wijze geconfronteerd met de behoefte van hun nieuwe buren. „Een aantal mensen die er verblijven doen hun behoefte achter het dijkje, buiten het terrein. Er spelen daar kinderen en mensen laten er hun hond uit. Het is een vieze bedoening, en honden worden er ziek van”, aldus omwonende Petra Dragstra. Ze schetst een beeld van her en der uitwerpselen met ‘wc-papier als vlaggetjes’.

Zelfvoorzienend

Volgens Stelwagen is de camperplaats langs de Bosscherweg ‘zelfvoorzienend’. „Een camperplaats is iets anders dan een camping. De campers hebben chemische toiletten. Wc’s zijn daarom niet voorzien op het terrein.”

Dragstra vermoedt waar het probleem zit. „Mensen die een camper huren zijn wellicht niet gewend aan een chemisch toilet en zien ertegen op om met de inhoud naar de container te lopen.” Er staat een roestvrij stalen bak met deksel op het terrein waarin gasten de inhoud van hun chemische toiletten kunnen lozen. „Dat is goed afgesloten, je ruikt niets.”

Volgens een andere buur, Sven Assinks, is er nog een praktisch probleem. „Sommige kleine campers hebben geen chemisch toilet.”

Hordes

De gemeente Maastricht zegt welwillend tegenover de plaatsing van toiletten te staan. Er zijn echter twee hordes die genomen moeten worden. „Ten eerste moet Rijkswaterstaat als beheerder van het gebied toestemming verlenen. Dan pas kan de gemeente een vergunningaanvraag in behandeling nemen. Bovendien is het de vraag of aansluiting van toiletten op het riool daar mogelijk is.”

Rijkswaterstaat laat in een korte reactie weten dat het bereid is mee te denken ‘in de mogelijkheden die er zijn’.

De plaatsing van toiletten brengt voor de gasten een kleine stijging van de overnachtingsprijs met zich mee, zegt de eigenaar. „Want de toiletten moeten dagelijks worden onderhouden.” Stelwagen verwacht pas op zijn vroegst na het zomerseizoen met de bouw van een toiletgebouwtje te kunnen beginnen.