Snel nieuwe woningen nodig: provinciaal woonbedrijf moet daar voor zorgen

Print
Snel nieuwe woningen nodig: provinciaal woonbedrijf moet daar voor zorgen

Demissionair-gedeputeerde Hans Teunissen. Afbeelding: Fotograaf Ge Hirdes

Maastricht -

Snel bouwen voor starters, sociale doelgroepen en met name senioren via een nieuw provinciaal woon­bedrijf. Dat idee is afkomstig van demissionair-gedeputeerde Hans Teunissen.

„Als de ontwikkelaars en institutionele beleggers Limburg links laten liggen, dan biedt een nieuw, provinciaal woonbedrijf wellicht soelaas”, stelt Theunissen. De provincie als financier van woningbouwprojecten voor specifieke doelgroepen. Of om eventuele financiële risico’s af te dekken van eigenwijze gemeenten die zelf snel aan de slag willen.

Investering

„Het is een gegarandeerde investering”, zegt Teunissen. „Neem de huurwoningen in het middensegment, maximaal 950 euro huur per maand. De vraag is enorm. Zo’n investering betaalt zich op termijn dus vanzelf volledig terug. Het risico voor de provincie is nihil. Maar zo verleid je wel een oudere die een te grote twee-onder-een-kapwoning bezet houdt, naar een huurhuis. En trek je langzaam de zo gewenste doorstroming op de verstopte woningmarkt vlot.”

Lees ook: Te lange wachttijden: het slot moet van de woningmarkt

De groeiende mismatch op de woningmarkt vraagt om daadkracht en creatieve oplossingen. De bouwkranen moeten terug in de wijk. Hetzij om te bouwen, deels ook om verouderde woningen te slopen. In 2040 is meer dan de helft van de Limburgers 65-plusser. Er moet nu stevig worden geanticipeerd op de veranderende woonwensen. De provincie zit op een flinke berg gemeenschapsgeld. Een deel daarvan kan zonder noemenswaardig risico worden aangewend voor een toenemend maatschappelijk probleem. „Ik zal het provinciaal woonbedrijf-idee zeker bespreken met mijn opvolger Andy Dritty”, zegt Hans Teunissen. „Ik zal hem ook vragen om stevig in te zetten op kleine initiatieven, gericht op senioren in de eigen vertrouwde wijk.”

Regels

De gemeenten in Zuid-Limburg versoepelen de regels en de compensatieplicht voor nieuwbouw. Een provinciaal woonbedrijf biedt additionele financieringskansen en met een beroep op de in 2013 permanent geworden Crisis- en herstelwet kunnen procedures worden verkort. „Als gemeenten, provincie en Rijk samen optrekken, kan snel een economische impuls worden gegeven aan de bouwsector. Daar waar ontwikkelaars en beleggers het nu nog laten afweten.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen