Voerendaal: meer geld halen uit subsidies

Print
Voerendaal: meer geld halen uit subsidies

Afbeelding: ANP XTRA

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

De gemeente Voerendaal moet meer geld halen uit beschikbare subsidies. Het bedrijf Trias gaat in opdracht van burgemeester en wethouders een zogenoemde subsidiescan uitvoeren.

De opdracht is inmiddels verleend, de eerste gesprekken met het college van B en W vinden waarschijnlijk begin augustus plaats.

Wethouder Ruud Braun (Democraten Voerendaal, Economie) zegde de gemeenteraad tijdens een bijeenkomst in februari toe op zoek te gaan naar extra inkomsten. „We laten daarom in de volle breedte onderzoeken hoe extra geld is binnen te halen.”

Regelingen

De gemeente moet om de begroting sluitend te krijgen enkele tonnen in de uitgaven snoeien.

Onder meer omdat gemeenschappelijke regelingen als Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Belasting­samenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW) duurder uitvallen.

Gemeenten kampen ook met de gevolgen van decentralisatie. Er is minder geld voor vaste taken beschikbaar vanuit het Rijk. Daar staat tegenover dat er vaak wél andere potjes zijn.

Miljoenen

Onlangs werd bekend dat Nederlandse gemeenten miljoenen euro’s aan subsidie laten lopen. Europa, het Rijk, provincie en nationale fondsen zoals banken en particuliere stichtingen hebben gelden op de plank liggen.

Dat die daar blijven is onder meer te wijten aan een gebrek aan kennis, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het binnenhalen van subsidies, met name Europees, vereist specifieke kennis.

Bibliotheken

„We laten Trias alles bekijken. Reguliere projecten, zaken die in de toekomst gaan spelen. Een voorbeeld is dat het Rijk mogelijk extra geld gaat uittrekken voor bibliotheekwerk” aldus Braun.

Voerendaal kent de luxe van drie bibliotheken. „Omdat we veel inzetten op de strijd tegen laaggeletterdheid is zinvol om te kijken of er extra subsidie binnen valt te halen”, aldus wethouder Braun.

Trias is een subsidieadviesbureau met vestigingen in Venlo en op de Brightlands Health Campus in Maastricht. Het is al 20 jaar werkzaam als adviseur op het gebied van subsidie bij zowel gemeenten als bedrijfsleven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee