Ruggenprik ‘light’ steeds populairder bij bevallingen

Print
Ruggenprik ‘light’ steeds populairder bij bevallingen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De ruggenprik ‘light’ is in opmars bij bevallingen. De ‘walking epidural’, zoals de lichtere variant heet, zorgt ervoor dat de pijn van de weeën wordt onderdrukt, maar de vrouw is niet aan bed gekluisterd en kan rond blijven lopen.

In het Weerter Sint Jans Gasthuis (SJG) is de prik in korte tijd de populairste vorm van pijnbestrijding bij bevallingen geworden. Vrouwen die pijnbestrijding willen, kiezen er in de helft van de gevallen voor.

Lees ook: Lightversie van ruggenprik veelgevraagd in ziekenhuis Weert: ‘Ik raak er niet over uitgepraat, zo fijn was het’

De lichtere variant van de traditionele ruggenprik, waarbij de helft van de werkzame stof wordt gebruikt, werd een jaar geleden in het Weerter ziekenhuis geïntroduceerd. Het SJG is het enige ziekenhuis dat de optie aanbiedt. Bij 70 procent van alle zevenhonderd bevallingen in het Weerter ziekenhuis wordt pijnbestrijding gegeven. 30 procent van de vrouwen kiest voor de ‘walking epidural’; 12 procent wil een traditionele ruggenprik. Voor het morfinepompje, dat alleen voor de laatste loodjes kan worden ingezet, kiest 17 procent.

Controle

De gezondheidswinst is groot, zegt verloskundige Monique Bons „De vrouw heeft meer controle, doordat ze kan blijven lopen gaat de ontsluiting voortvarender en de persweeën voel je door de verdoving heen.” Het is, zegt anesthesioloog Johannes Swalbe, die de variant vanuit Duitsland meebracht naar Weert, een perfecte tussenvorm tussen het morfinepompje en de traditionele ruggenprik.

Het Roermondse Laurentiusziekenhuis gebruikt de methode niet, zegt een woordvoerster, omdat er medische bezwaren aan kleven. Hoe laag een dosis ook is, het risico blijft aanwezig dat een vrouw zo wankel op haar benen komt te staan, dat er een veiligheidsrisico is, zegt ze. In het SJG gelden allerlei voorzorgsmaatregelen om de risico’s zo klein mogelijk te houden, zegt verloskundige Bons.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen