Verbazing alom: dief loopt met kunstwerk Venlose galerie uit

Print
Verbazing alom: dief loopt met kunstwerk Venlose galerie uit

Suzanne Vallen met het gestolen werk. Afbeelding: Facebook

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Verbazing alom bij de Venlose Goltzius Galerie. Dinsdagavond verdween daar plotseling een schilderij van de Veldense amateurkunstenares Suzanne Vallen. Het was een inzending voor amateurkunstprijs InBeeld.

„Het is een rare gewaarwording”, vertelt Karin van den Essen van het Kunstencentrum Venlo waar de galerie onder valt. Het werk ‘Raaf’ van Suzanne Vallen is een van de werken die twee weken geleden zijn opgehangen voor de voorronde van InBeeld, een belangrijke amateurkunstprijs voor de beide Limburgen. Dinsdagavond was er ineens een lege plek aan de muur. Vrijdag trad de galerie via Facebook naar buiten in de hoop het werk terug te vinden.

Jas

Bewakingsbeelden zijn er niet. De conciërge die aanwezig was, heeft niets gezien. „Hij was aan het werk. Op een onbewaakt ogenblik heeft iemand het schilderij blijkbaar mee naar buiten genomen.” Geen eenvoudige opgave, vertelt amateurkunstenares Vallen. „Het is een werk van 50 bij 60 centimeter. Dat moet toch opvallen als je daarmee naar buiten loopt.”

Waarde

De kunstenares heeft vrijdag aangifte gedaan. „Het voelt alsof er echt een deel van mij is weggenomen. Er zit veel tijd en energie in het werk, maar ook geld. Ik hoop het echt nog terug te krijgen.” Toch is er ook enige trots. „Blijkbaar vond hij het zo mooi dat hij het wilde hebben.”

De kunstenares gebruikte de diefstal als inspiratie voor het maken van een nieuw werk. Haar ‘Raaf’ is inmiddels aan de muur vervangen door een ‘Pestvogel’. Titel van het werk: ‘Ik laat me niet pesten’. „Ik heb wel ander materiaal moeten gebruiken, want een werk in inkt kun je niet zo snel maken. En ja, als je inzendt voor een wedstrijd lever je natuurlijk liever een werk in waar je meer tijd aan kunt besteden.”

Finale

De werken voor InBeeld hangen inmiddels twee weken in de galerie. De jury heeft het werk van Vallen al voor de diefstal beoordeeld, maar maandag wordt pas bekend welke werken doorgaan naar de finale. De werken blijven nog tot het einde van de maand in Venlo hangen, om vervolgens de geselecteerde werken te verkassen naar de ECI Cultuurfabriek in Roermond waar de finale is.