Een kijkje in de keuken bij de Eettafel van Oirsbeek

Print
Een kijkje in de keuken bij de Eettafel van Oirsbeek

: In de keuken van de Schepenbank Oirsbeek wordt vier dagen per week een driegangenmenu voor zeven euro bereid. Afbeelding: Marianne Eussen

Oirsbeek -

In de Schepenbank in Oirsbeek eten en praten die vrijdag iets na twaalven elf mensen gezellig met elkaar aan een lange tafel met daarop kannen water en papieren placemats.

De radio laat populaire muziek horen. “Niet helemaal passend bij de doelgroep, maar schrijf dat maar niet op,” zegt een van de deelnemers. “Ik kom hier al sinds de start vijf jaar geleden.” Zijn tafelbuurmannen hebben veel plezier tijdens het hoofdgerecht. Samen eten is immers leuker. Iedereen heeft net een bouillonsoep met eireepjes op. Als hoofdgerecht heeft kok Sinta dit keer kipfilet, wortels en aardappels bereid, vergezeld van naanbrood. “Als zij kookt, komt er meestal iets anders dan anders op tafel,” verklapt een andere gast.

“In tegenstelling tot een restaurant weten wij precies hoeveel mensen er komen. Door slimme inkoop werken we kostendekkend,” legt Tiny Lintzen van de organisatie uit. “Met een strippenkaart van 33,50 euro ben je voor vijf maaltijden nog goedkoper uit, drankconsumpties zijn uitgezonderd.”

De Eettafel Oirsbeek is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen twaalf en twee uur. Het concept is bedoeld voor mensen die niet alleen willen eten of die niet graag voor zichzelf koken, jong en oud. “Sommigen die hier komen, zien dagenlang niemand. Het is toch mooi dat wij dat ten positieve kunnen keren,” vindt Tiny Lintzen. “Er is nog plek voor een aantal mensen, ook voor wie buiten Oirsbeek woont,” zegt haar man Jo Lintzen.

Eenzaamheid of een lagere zelfredzaamheid is een steeds groter probleem in onze maatschappij. In Zuid-Limburg zijn 122.369 eenpersoonshuishoudens, het gros bij mensen tussen 55 en 75 jaar. Oirsbeek telt 440 eenpersoonshuishoudens. (bron: CBS, peildatum 1 januari 2019).

Tiny Lintzen: “Mensen die hier nog niet komen, hebben vaak drempelvrees en dat is jammer. We werken bewust met één grote tafel, dat is veel gezelliger.” Dat beaamt ook het echtpaar Tummers. “Mijn man kookt altijd omdat ik dat niet meer kan. Op vrijdag doen we samen het huishouden en als uitje eten we hier. De maaltijd is altijd heerlijk. Soms is er boerenjongens als toetje, pudding met krenten en rozijnen,” vertelt mevrouw Tummers genietend. Over de drempelvrees van anderen zegt haar man stellig: “Als je niks probeert, kom je ook nergens achter. Het is geweldig dat dit er is, ook handig voor niet-gepensioneerden die parttime werken.”

Meneer IJzermans’ dochter had hem verteld over de Eettafel. “Ik ben 87 jaar en had geen zin meer om elke dag voor mezelf te koken. Het verse eten hier smaakt toch beter dan een frietje of een kant-en-klaarmaaltijd. En ik heb altijd aanspraak.”

Het samen zijn staat bij dit project voorop. Iets na enen gaat de muziek uit en iedereen gaat voldaan zijns weegs. Het zorgen voor anderen geeft keukenhulp Elise oneindig veel voldoening. “Mensen die nog niet meedoen, willen alles zo lang mogelijk zelf blijven doen, dat snap ik wel, al zou ik ze soms wel hierheen willen halen.”

Kok Sinta is een horecavakvrouw in hart en nieren. “Lange dagen in een restaurant lukte niet meer, nu verwen ik hier de gasten met mijn kookkunsten.”

Vrijwilligster Resi is de nieuwste aanwinst in de keuken. “Ik doe alles wat de anderen niet willen doen,” lacht ze voluit. En wat met liefde is klaargemaakt, smaakt altijd goed.

Wie mee wil eten, belt een dag van tevoren telefoon 046- 442 54 93 of 046 – 442 33 29.