Jubilerende wapenbroeders herdenken bevrijding van Nederweert

Print
Jubilerende wapenbroeders herdenken bevrijding van Nederweert

Vier 75 jaar vrijheid mee. Afbeelding: Wapenbroeders afdeling Ospel

Nederweert / Ospel / Leveroy / Nederweert Eind / Ospeldijk -

De Wapenbroeders afdeling Ospel, een vereniging van oud-militairen die herdenkingen in stand houdt en de onderlinge band van oudgedienden bevordert, houdt naar aanleiding van de viering van 75 jaar bevrijding van Nederweert een aantal activiteiten.

De bevrijding van Nederweert vond plaats op 14 november 1944 en begon in de namiddag met een zware beschieting op Nederweert-Eind door de Britse artillerie, waarbij honderdduizenden granaten vielen op Nederweert-Eind en omgeving. Hierbij werden nagenoeg alle boerderijen en gebouwen zwaar beschadigd of totaal vernield. Onder de bevolking vielen veel doden en gewonden.

De herdenkingen starten op zaterdag 17 augustus met een herdenkingsdienst op de militaire Amerikaanse begraafplaats in Henri-Chapelle (BE) in samenwerking met de Heemkundevereniging Nederweert. Deze herdenking is ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden in de gemeente Nederweert.

Op vrijdag 20 september vindt de opening plaats van een foto- en filmpresentatie in M.F.A. Haaze-Hoof in Ospel. Het gaat om een film waarin kinderen van de basisschool verhalen lezen die opgenomen zijn bij monumenten in de gemeente Nederweert en de première van de documentaire ‘Some Will Never Return’ over 75 jaar bevrijding. Toegang gratis.

Op zaterdag 21 september vindt er een feestelijke herdenking plaats in Openluchtmuseum Eynderhoof met onder meer een fly-by van historische vliegtuigen en optredens van doedelzakspelers en koor Young Forever. Toegang gratis.

De Bond van Wapenbroeders afdeling Ospel bestaat 40 jaar. Dit jubileum voor leden en genodigden wordt in de avonduren gevierd en herdacht in Openluchtmuseum Eynderhoof. De subsidies voor de evenementen zijn volgens de organisatie niet toereikend om de kosten te dekken, daarom wordt er om een gift gevraagd. Voor particulieren wordt gedacht aan € 10,- en voor bedrijven vanaf € 25,-, over te maken op het banknummer van de Wapenbroeders Ospel NL52RABO0140325042 o.v.v. Herdenking Bevrijding

Meer informatie is hier te vinden.