Maastrichtse atletiektrainer (61) levert topprestatie op de fiets in Italië

Print
Maastrichtse atletiektrainer (61) levert topprestatie op de fiets in Italië

Hub Tummers onderweg. Afbeelding: Hub Tummers

Maastricht / Itteren -

De nummers één en twee, een Braziliaan en een Britt waren tien jaar jonger dan de 61-jarige Hub Tummers uit Maastricht, die als derde in het klassement van de Haute Route in Cortina d’Ampezzo, een wielerwedstrijd in Italië, eindigde.

In de sportwereld is Hub Tummers geen onbekende. De atletiektrainer van Atletiek Maastricht heeft tal van regionale topatleten onder zijn hoede. Namen als Patrick Stitzinger, Ricardo Floris en Bas van Hooren trainden in het verleden of nog steeds bij de Maastrichtenaar. Toch was hij het die onlangs de grootste prestatie leverde. Op 61-jarige leeftijd eindigde hij als derde in een driedaagse etappekoers in de Dolomieten. Totaal onverwachts, want volgens zijn eigen gevoel had hij hele slechte benen.

Keuze

Een atletiektrainer die op de wielerfiets de Italiaanse cols bedwingt, dat vraagt om uitleg. „Ik kon als kleine jongen niet kiezen wat ik de leukste sport vond: atletiek of wielrennen. Op mijn kamer hingen boven mijn bed atletiek posters en aan de zijkant aan de muur hingen wielrenners. Ik ben begonnen met atletiek en dat ging redelijk goed, maar ik kreeg last van blessures en daardoor fiets ik nu nog voornamelijk”, legt hij uit.

Voorbereiding

Als atletiektrainer doet hij het niet onverdienstelijk. Al 28 kampioensmedailles van zijn atleten mag hij noteren. Maar terug naar zijn eigen prachtige prestatie. Al zeventien jaar rijdt Tummers de Maratona dles Dolomites, een wielerwedstrijd die geen moment vlak is. „Ik werd jaren geleden over deze koers getipt door een collega. Ik kan aardig bergop rijden.” Als voorbereiding op deze wedstrijd die dit jaar op 7 juli op het programma staat, deed Tummers mee aan de Haute Route in Cortina d’Ampezzo.

De eerste etappe verliep gevoelsmatig dramatisch voor de Maastrichtenaar. „Ik had niet al te beste benen bij de start en het ging gelijk bergop. Vervolgens viel ook nog mijn tijdwaarneming uit en ik zat alleen met veel pijn in mijn benen. Er reed wel een groepje voor me dat ik in het vizier probeerde te houden. Op de volgende berg kwam er een motor naast me rijden. Aan de hand van zijn toerental kon ik zien of ik een tandje erbij moest doen. Vervolgens ben ik doorgereden naar de laatste klim en kwam ik over de streep. Eenmaal in het hotel zag ik dat ik dat ik derde was geworden.”

Records

Totaal onverwacht voor Tummers, want tot zijn grote verassing zag hij later op Strava dat hij vrijwel overal persoonlijke records had gereden. De tweede etappe verliep prima en op de laatste dag tijdens de tijdrit wilde hij zijn derde plek vasthouden. Dat bleek geen moeilijke opgave met vier minuten voorsprong op zijn achtervolger. En dan wacht 7 juli zijn echte doel: Maratona dles Dolomites, waar hij hoopt tussen de vijfde en tiende plek in zijn leeftijdscategorie te worden en rond de tweehonderdste plek in het algemeen klassement. Of dat niet te bescheiden is? „Nee hoor”, is Tummers eerlijk. In 2006 behaalde hij zijn beste prestatie in de marathon van de Dolomieten toen hij tweede werd zonder parcoursverkenning en in 2002 eindigde hij op twintig minuten van voormalig profwielrenner Claudio Chiappucci.

Tummers vindt het geweldig om de bekende beklimmingen in Italië op te fietsen tussen de sneeuwwanden door. Een echte droom heeft hij niet meer, het enige waarmee je hem gelukkig maakt is door te kunnen fietsen tot zijn honderdste. „Van mijn driewieler konden al snel de zijwieltjes af en ik hoop ook te eindigen zonder zijwieltjes. Zolang mogelijk genieten van mijn vrijheid, daar hoop ik op.”