Aan tafel

De lekkerste kwarktaart maak je helemaal zelf

Print
De lekkerste kwarktaart maak je helemaal zelf

Een heerlijke taart voor op een zomerse dag. Deze maak je met sinaasappel, maar variëren is makkelijk. Afbeelding: Kristel Schreurs

Het is 25 graden en je hebt wat te vieren. Een luchtige traktatie die het zeker goed doet bij je gasten, is deze heerlijke kwarktaart!

Je hebt echt geen pakjes en zakjes nodig om een kwarktaart te maken. De lekkerste kwarktaart maak je namelijk helemaal zelf! Oké, het is misschien iets meer werk, maar als je het resultaat hebt geproefd, wil je niets anders meer. Dit recept is een toppertje, zeker op warme zomerdagen. Leuk is dat je eindeloos kunt variëren. Deze taart heeft een fris sinaasappelsmaakje, maar je kunt de sinaasappels en het blikje mandarijntjes ook vervangen door 250 gram gepureerde aardbeien en wat water!

Kwarktaart

Bereidingsduur: 1 uur (excl. opstijven)

Voor 10-12 porties

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten:

voor 10 personen

50 gr boter

1 pak bastognekoeken

scheutje cognac/sherry

2 sinaasappels

150 gr suiker

5 dl kwark

0,5 l slagroom

1 pakje klop-klop (2 zakjes)

1 blikje mandarijntjes

Bereiding

Begin met het maken van de bodem. Neem een springvorm (32 centimeter doorsnede) en bekleed de bodem met bakpapier. Vet vervolgens de rand in met boter. Maal de bastognekoeken fijn in een blender en smelt de boter in een pannetje. Meng de koekkruimels met de boter en twee lepels sherry of cognac en stort de kruimels op de bodem van de bakvorm. Druk de kruimels aan met een lepel en zet de vorm in de koelkast.

Ga nu aan de slag met de taart. Week de blaadjes gelatine in ruim water. Pers de twee sinaasappels uit en verwarm het sap samen met het sap van het blikje mandarijntjes in een pannetje. Doe de mandarijntjes in een schaaltje en zet deze afgedekt in de koelkast. Knijp de gelatine uit en los deze op in het fruitwater. Los ook de suiker op in het water.

Klop nu de klop-klop stijf (bekijk de verpakking voor de bereiding) en klop in een aparte kom ook de slagroom stijf. Doe de kwark bij de klop-klop en meng dit (niet mixen!) door elkaar. Voeg ook het afgekoelde sap en de slagroom toe. Meng alles lichtjes door elkaar zodat er geen klonters meer zichtbaar zijn.

Neem de springvorm uit de koelkast en stort hierin de kwarkmassa. Strijk de massa glad en zet de vorm terug in de koelkast. Laat de taart minimaal acht uur opstijven. Haal de taart voorzichtig los. Ben je bang dat de taart scheurt? Strijk dan met een warm, scherp mes langs de rand van de springvorm (dus tussen de taart en de vorm in). Garneer de taart voor gebruik met de mandarijntjes. Eet smakelijk!