‘Beloofde giften voor herstel Notre-Dame vallen in praktijk tegen’

Het dak van de Notre-Dame vloog op 15 april in brand. De eeuwenoude houten constructie werd volledig verwoest. © AP

Na de brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame zijn honderden miljoenen beloofd voor de restauratie van het iconische bouwwerk. Maar de aangekondigde gulheid blijkt twee maanden later in de praktijk tegen te vallen, melden Franse media.

Redactie

Circa 10 procent van het toegezegde geld is daadwerkelijk overgemaakt. Van de beloofde 850 miljoen euro is inmiddels 82 miljoen binnengekomen, berichten de instanties die zijn belast met de wederopbouw.

Lees ook: Angst voor loodvergiftiging bij zwangere vrouwen en kinderen in gebied rond Notre-Dame

De ‘tegenvaller’ komt niet alleen door sponsors die beter beloven dan betalen. De grootste sponsors, de puissant rijke families Arnault en Pinault, die samen 300 miljoen hebben toegezegd, geven volgens Franse media alleen als er iets daadwerkelijk wordt gerestaureerd. Ze willen er zeker van zijn dat hun miljoenen aan de wederopbouw van de kathedraal worden besteed en niet aan andere zaken. Ze willen niet vooraf betalen.

Zodra meer wordt gedaan, komen weer meer giften binnen, zegt een van de betrokken instanties, de Fondation Notre-Dame.

© AFP

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal