Crisis compleet: ook de laatste twee SP’ers in Sittard-Geleen stappen op

Print
Crisis compleet: ook de laatste twee SP’ers in Sittard-Geleen stappen op

Afbeelding: archief De Limburger

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De aanhoudende crisis binnen de SP in Sittard-Geleen is compleet. Zowel wethouder Felix van Ballegooij als fractieleider Tom Baars van die partij stapt per direct over naar de PvdA.

PvdA-fractieleider Paul Kubben bevestigt de transfers van het ervaren SP-duo. Onlangs nog keerde ook raadslid Ivo Tillie de - ook provinciaal en landelijk – hevig worstelende partij de rug toe. Vorige maand deed de in Sittard woonachtige ex-gedeputeerde en oud-raadslid Marleen van Rijnsbergen hetzelfde.

Lees ook: Raadslid Ivo Tillie verlaat SP in Sittard-Geleen

Pikant

De SP-uittocht in Sittard-Geleen is niet alleen pikant, maar betekent meteen ook dat de partij nu geheel verdwijnt uit de raadzaal van de fusiestad. Voor de lokale coalitie heeft de overstap van Van Ballegooij en Baars nauwelijks gevolgen, omdat de PvdA al deel uitmaakt van het bestuurspact. Dat deden de sociaaldemocraten tot nog toe zonder eigen wethouder, maar daar komt nu dus verandering in.

Lees ook: Oud-gedeputeerde breekt met SP vanwege koerswijziging partij

Abrupt

Het abrupte vertrek van Baars en Van Ballegooij is extra pijnlijk voor de SP omdat beiden jarenlang actief en succesvol waren binnen de partij. Laatstgenoemde fungeerde vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond zelfs nog als lijsttrekker. Na welgeteld één raadsvergadering in de Bisschopsstad koos hij tot veler verrassing voor het wethouderspluche in Sittard-Geleen.

Partijkoers

In een reactie zegt het duo zich niet meer te kunnen verenigen met de ‘huidige partijkoers’. ,,En het ziet er niet naar uit dat die koers binnen afzienbare termijn gaat veranderen”, oordeelt Van Ballegooij. Ook Baars kraakt harde kritische noten over zijn oude politieke liefde. ,,Juist in deze tijd is samenwerking op links enorm belangrijk, ook lokaal. Maar de SP wil juist mìnder samenwerking. Daar bereik je in mijn ogen dus helemaal niks mee”, zegt Baars.

PvdA-fractieleider Paul Kubben laat in een korte verklaring weten ‘enthousiast’ te zijn over de krachtenbundeling op links in Sittard-Geleen. „Die samenwerking was trouwens al sinds de start van de coalitie goed. Niet alleen inhoudelijk, maar ook op persoonlijk vlak.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen