Maastrichtse handhavers gaan ook ’s nachts op pad

Print
Maastrichtse handhavers gaan ook ’s nachts op pad

Handhavers in Maastricht zijn vanaf september op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 2 uur ’s nachts op straat. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Het Team Handhaven van de gemeente Maastricht gaat vanaf september tot 2 uur ’s nachts surveilleren. Het zegt zijn dienstrooster aan te passen ‘aan de wensen van de stad’.

Vanaf september wordt er op donderdag, vrijdag en zaterdag langer gewerkt. Nu is dat nog tot ’s avonds 22.30 uur.

Lees ook: ‘Melden van overlast? Veel mensen beginnen er niet eens meer aan’

Sinds februari draait een aantal handhavers op vrijwillige basis dienst tot 2 uur ’s nachts, aldus teammanager Handhaving Brigit dela Haije. De dienst van het team begint dagelijks om 6 uur in de ochtend.

Evenementen

Dela Haije: „We hebben gemerkt dat er steeds meer behoefte is aan onze inzet en aanwezigheid op latere tijdstippen. Veel meldingen van geluidsoverlast en horecaoverlast worden na middernacht gedaan. We verplaatsen deels de focus.” Bovendien zijn er tal van evenementen in de stad die tot ver na half elf in de avond duren, aldus de teammanager. Daarnaast constateert handhaving dat veel afvaldumpingen in de late uurtjes plaatsvinden.

De inzet van mensen op late tijdstippen, heeft wel gevolgen voor de dagdiensten, aldus Dela Haije. „Alles wat je ’s nachts inzet, kun je overdag niet inzetten.” De gemeenteraad heeft extra geld vrijgemaakt voor de inzet van handhaving in de nachtelijke uren. Het Team Handhaven telt in totaal 52 medewerkers.