Clubs, gemeenten en supporters schieten plan voor zondagavondvoetbal in recordtijd af

Print
Clubs, gemeenten en supporters schieten plan voor zondagavondvoetbal in recordtijd af

Afbeelding: De Limburger

Sittard / Arcen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het plan om te gaan voetballen op zondag gaat toch niet door. De KNVB was van plan om zondagavond 20.00 uur als aanvangstijdstip te herintroduceren, maar dat stuit op het nodige verzet. Na overleg met lokale autoriteiten, clubs en ook het supporterscollectief gaat er nu streep door de zondagavond.

„Eén van de vernieuwingen behelsde het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, met als insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven”, zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen op de website van de KNVB.

„In principe waren alle clubs gebonden aan één thuiswedstrijd op dat tijdstip, maar dit had altijd gebruikt kunnen worden voor clubs die terugkomen van een verre uitwedstrijd in de Europa League. Nu blijkt dat dit een te grote impact heeft op het merendeel van de lokale autoriteiten en de supporters, hebben we besloten dit af te blazen.”

Fortuna en VVV

In de oorspronkelijke plannen moest Fortuna Sittard één keer en VVV drie keer aantreden op zondagavond. Marco Bogers, directeur van VVV, liet al weten daar niet blij mee te zijn. „Ik vrees dat dit ons behoorlijk wat fans gaat kosten. Denk aan kinderen die op maandag naar school moeten, denk aan werkende mensen. Voetballen op zondagavond past bij de cultuur in Italië of Spanje, niet in onze cultuur.”

In het herziene plan zal er alleen incidenteel op zondagavond worden gespeeld. Dat is als een club die deelneemt aan de Europa League een verre uitwedstrijd achter de rug heeft. Bluyssen: „Indien op sportieve gronden gewenst, zullen we per keer kijken of er wel een zondagavondwedstrijd om 20.00 uur kan worden ingepland.”

Europees voetbal

Net als vorig seizoen, toen het competitieprogramma werd omgegooid om vanwege de prestaties van Ajax in de Champions League, blijft de KNVB rekening houden met Europees voetbal. „We willen de clubs die Europees spelen, maar ook clubs die ver komen in de KNVB-beker, de ruimte geven om zo optimaal mogelijk te presteren.

Daarom zullen we in de eerste week van september,als we weten hoeveel clubs de groepsfase van de Europese toernooien halen, en in de laatste week van december, als we weten hoeveel clubs doorgaan naar de knock-outfase, eventueel meerdere verschuivingen doorvoeren in het competitieprogramma.”

Start

Het nieuwe eredivisieseizoen start op vrijdag 2 augustus om 20.00 uur met PEC Zwolle – Willem II. VVV opent op 3 augustus (20.45 uur) thuis tegen RKC, Fortuna start een dag later met een uitwedstrijd bij AZ (16.45 uur). Een week later beginnen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie aan het nieuwe seizoen. MVV moet dan op bezoek bij Go Ahead Eagles, Roda ontvangt Almere City.