Onderzoek naar link tussen moskee Geleen en Albanese hennepbende

De moskee in Geleen.

De moskee in Geleen. © Ermindo Armino

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de relatie tussen het Geleense bedrijf Europrofex dat de vorige maand opgerolde Albanese hennepbende faciliteerde en moskee Al Houda in Geleen.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

Europrofex huurde enkele jaren een loods op het moskeeterrein waarin bij een inval in 2017 een uitrusting voor hennepplantages werd gevonden. „Onderzocht wordt in hoeverre het moskeebestuur verwijtbaar heeft gehandeld”, zegt persofficier van justitie Fanny Hilhorst. Het OM geeft aan dat de informatie over de moskee uit het onderzoek naar de Albanese bende is doorgegeven aan het team dat de moskee onderzoekt. Al vier jaar loopt een onderzoek naar witwaspraktijken en verduistering door de stichting die Al Houda leidt.

Geldstromen

Dat onderzoek richt zich „onverklaarbare geldstromen en verdachte transacties met personen in het Midden-Oosten” en de betaling voor de aankoop van de moskee door stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek, eigenaar van het moskeeterrein.

Lees ook: Hoe een grootschalig Albanees drugsnetwerk langzaam voet aan de grond kreeg in Limburg

Het zou gaan om enkele tonnen. In februari 2017 leidde dat tot invallen in heel Zuid-Limburg, onder meer bij de moskee. De voorzitter van de moskee wordt verdacht van witwassen. De secretaris wordt ook verdacht van financiering van terrorisme, ronselen voor de jihad en lidmaatschap van een terroristische organisatie via zijn liefdadigheidsstichting Babycare.

Drugs

Het OM zegt in dit stadium vragen over de relatie tussen de moskee en Europrofex niet te kunnen beantwoorden. In de afgelopen jaren zijn in nog twee aan derden verhuurde loodsen op het moskeeterrein criminele activiteiten geconstateerd: in 2016 gestolen auto’s en vorig jaar een grote partij hasj en grondstoffen voor synthetische drugs met een straatwaarde van ruim 20 miljoen euro. Die laatste zaak is wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

Twee bestuurders van Europrofex zijn vorige maand in Duitsland aangehouden. Het bedrijf faciliteerde volgens het OM een Albanese drugsbende die in zeker 90 woningen in en rond Geleen georganiseerd hennep teelde.

Adviseur

De Amsterdamse advocaat Abdelhadi El Aqde, die optreedt als adviseur van Al Houda, toonde zich vrijdag verbaasd. „Mij is niets bekend over een onderzoek. Ik weet dat de autoriteiten al jaren de beschikking hebben over documenten waaruit blijkt dat de moskee volledig buiten activiteiten van Europrofex staat.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee