FNV schaart zich achter pensioenakkoord

Print
FNV schaart zich achter pensioenakkoord

FNV-voorzitter Han Busker (rechts) Afbeelding: ANP

De leden van de FNV en het ledenparlement hebben zich in meerderheid geschaard achter het pensioenakkoord. Dat maakte bondsvoorzitter Han Busker zaterdagmiddag bekend nadat het zogeheten ledenparlement van de vakbeweging in Apeldoorn had gestemd.

Het parlement heeft in de beslissing de uitslag van het onlinereferendum onder de leden mee laten wegen. Ruim 75 procent van de 375.000 uitgebrachte stemmen werd uitgebracht vóór het akkoord. 37 procent van de circa 1 miljoen FNV-leden bracht in totaal een stem uit.

Verheugd

FNV-voorzitter Han Busker zegt verheugd te zijn over de uitslag: „Dankzij dit besluit kunnen heel veel mensen eerder stoppen met werken, zijn er regelingen mogelijk gemaakt voor mensen met zware beroepen en worden de pensioenen van miljoenen Nederlanders sneller geïndexeerd.”

Lees ook: Dertigers en veertigers zijn straks de klos

Hij wees ook op het belang van het signaal van de 23 procent tegenstemmers. „De stem van de mensen die tegen hebben gestemd is luid en duidelijk doorgekomen en is het signaal dat we door moeten gaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. En het eerlijker maken is wat we gaan doen.”

Lees ook: Een nieuw pensioenakkoord: dit verandert er voor jou

De reacties van de regeringspartijen waren positief. „Heel goed nieuws”, zei premier Mark Rutte in een reactie op de positieve uitslag in de stemming bij de FNV. Ook minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken,D66) is „erg blij met de uitslag”. Hij hoopt dat de VCP (Vakcentrale voor Professionals) volgende week ook instemt. Fractieleider Klaas Dijkhoff van de VVD noemt het „heel goed dat ook de FNV-leden inzien dat er een stevig akkoord ligt” over pensioenen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher en GroenLinks-leider Jesse Klaver die in de oppositiebankjes zitten, zeiden blij te zijn met de uitslag. Tegengeluiden kwamen ook voor bij de oppositie. Zo toonde de SP zich teleurgesteld. „Met dit akkoord blijft de AOW-leeftijd verder doorstijgen terwijl er onvoldoende garanties zijn dat mensen met een zwaar beroep op tijd kunnen stoppen met werken’’, aldus fractieleider Lilian Marijnissen. 50PLUS zei de uitslag te betreuren, evenals PVV-leider Geert Wilders die vindt dat de pensioenbelangen van veel Nederlanders worden”verkwanseld”.