Pensioenakkoord: ‘De wens van de leden was klip en klaar’

Print
Pensioenakkoord: ‘De wens van de leden was klip en klaar’

FNV-voorzitter Han Busker maakt de uitslag van de FNV-ledenraadpleging over het pensioenakkoord bekend. Afbeelding: ANP

„Toen we eenmaal wisten wat de uitslag van het referendum was, was het klip en klaar. Niemand had er vooraf eigenlijk op gerekend dat er zo’n overweldigende meerderheid voor het pensioenakkoord zou zijn.” Dat zegt Eddy Kokhuis van de sectie Onderwijs van het ledenparlement van de FNV.

Volgens Kokhuis en zijn medeparlementslid Ellen Scholten was er zaterdagmorgen nog veel discussie over het akkoord. „Het was spannend. We moesten nog maar zien hoe het zou aflopen”, aldus Kokhuis, zelf voorstander van het akkoord.

Duidelijk

Het ledenparlement kreeg zaterdag pas na een hele ochtend vergaderen te horen hoe de FNV-leden hadden gestemd: driekwart was voor het pensioenakkoord. Zodoende konden zij in de ochtend zonder enige druk van buitenaf overleggen. Scholten: „Maar het referendum was heel duidelijk: zo willen de leden het.”

Lees ook: FNV schaart zich achter pensioenakkoord

Met name bondsleden uit de haven en het vervoer houden veel bezwaren tegen het gesloten akkoord. Een deel van hen heeft dan ook tegengestemd. Zij vinden dat er niet voldoende is geregeld voor de zware beroepen en ze willen eerder met pensioen. In totaal stemde minder dan een kwart van de parlementsleden zaterdag tegen.

Helder

„Ook bij de senioren bleven enkele leden vastbesloten tegen”, meldt Ronald Plokker van de sectie Horeca. „Maar over zo’n uitslag kun je eigenlijk niet meer discussiëren. Het is allemaal keurig netjes gegaan en het was helder. Je moet als parlementslid verder kunnen kijken dan alleen naar je eigen achterban.”

Lees ook: Het pensioenakkoord ligt er, na maanden van bluffen en geheime onderonsjes

Het groepje FNV-leden dat zaterdag naar Apeldoorn reisde om hun tegenstem nog eens te laten horen, was teleurgesteld over het besluit van het ledenparlement. „Er is hier iets besloten waar we over dertig jaar nog last van kunnen hebben. Onze kinderen en kleinkinderen krijgen te maken met een pensioenstelsel dat niet meer lijkt op de prima regeling die we hadden”, vinden zij. „Onze voorzieningen zijn verkwanseld.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen