Pegida-voorman belaagd bij actie rondom Al Fourqaan-Moskee in Eindhoven

Print
Pegida-voorman belaagd bij actie rondom Al Fourqaan-Moskee in Eindhoven

Afbeelding: ED/Bert Jansen

Een flyer-actie van anti-islam-organisatie Pegida in Eindhoven heeft zaterdagmiddag niet lang geduurd. Nadat voorman Edwin Wagensveld werd belaagd door enkele groepjes jongeren werd hij vliegensvlug door de politie afgevoerd. Wagensveld kreeg enkele klappen.

Pegida kwam met een man of tien naar de omgeving van de Al Fourqaan-moskee in het stadsdeel Woensel. Hier liep het op 26 mei volledig uit de hand. Toen stonden de politie en honderden moslimjongeren tegenover elkaar bij de Eindhovense moskee, waarnaar een groepje Pegida-demonstranten onderweg was.

Lees ook: Burgemeester verbiedt demonstratie Pegida

Pegida deelde zaterdag flyers uit en riep enkele leuzen over de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. Hij verbood de afgelopen weken meerdere malen een actie van de groep. Groepjes jongeren verzamelden zich ondertussen ook op de locatie.

Rond 15.00 uur, toen een buurtbewoonster en een Pegida-aanhanger het met elkaar aan de stok kregen, sloeg de vlam in de pan. Meerdere personen gingen met elkaar op de vuist. Pegida-voorman Edwin Wagensveld kreeg ook klappen. Hij wist te ontkomen en werd zo snel mogelijk met loeiende sirenes afgevoerd. Daarna bleef de sfeer grimmig.

De andere Pegida-sympathisanten zijn op eigen gelegenheid vertrokken. Of er aanhoudingen zijn verricht, is nog niet duidelijk.

Duivels dilemma

Burgemeester Jorritsma gaf eerder deze week toestemming aan de anti-islambeweging om te demonstreren op het Stadhuisplein. Hiermee nam Pegida geen genoegen. Jorritsma noemde de ontstane situatie bij televisieprogramma PAUW een ‘duivels dilemma’. ,,Ik moet het recht om te mogen demonstreren, faciliteren. Maar de wanordelijkheden die dan ontstaan kan ik niet verantwoorden aan mijn stad. Het gebeurt wel in een woonwijk met gezinnen met kinderen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen