Vijf praktische tips voor vaders in spe

Print
Vijf praktische tips voor vaders in spe

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Gerard Janssen (51) schrijft al jaren zwangerschapsboeken voor mannen en las het nieuwe Vader op komst van Willem Bisseling. Deze tips selecteert Janssen uit Bisselings boek en eigen werk.

1. Bij de kleinste zorgen: bel de verloskundige

Ik weet nog goed dat ik het lastig vond om de telefoon te pakken en iemand anders lastig te vallen. Mijn eerste reflex was om te zeggen: zullen we het nog even aankijken? Of: als het morgen niet over is, dan bellen we even. Dit gedrag moet je zo snel mogelijk afleren. Kijkt je vriendin je angstig aan omdat ze een vreemd pijntje voelt, trek dan meteen de telefoon uit je zak en bel de verloskundige, of de dokter.

Niemand vindt het erg om gestoord te worden door een aankomende vader of zwangere vrouw die zich zorgen maakt. Alle verloskundigen vinden het leuk om je gerust te stellen. En lukt dat niet, dan bel je nog een keer of stap je in de auto op weg naar de noodarts. Niks beter dan uitgelachen te worden door de weekendarts en opgelucht terug naar huis te rijden.

2. Zorg dat de vluchtkoffer alvast klaarstaat

Twee van mijn kinderen zijn thuis geboren. Maar één keer moesten we naar het ziekenhuis. De noodtas moest mee. Maar die was er niet. Op het laatste moment gooide ik wat spullen in een Albert Heijntas waarvan ik dacht dat ze van pas zouden komen in het ziekenhuis. Een bh, een handdoek en een tandenborstel. Spullen waar niemand iets aan had.

Een aankomend vader moet denken als iemand van een speciale eenheid, die ieder moment door een helikopter kan worden opgepikt. Hij moet zijn voorbereidingen treffen op het moment dat hij nog helder kan denken. Wat wel in de tas moet: babykleertjes in twee maten, sokken, schone kleren en pyjama voor de jonge moeder en tussendoortjes.

3. Doe de vuile klusjes zonder morren

Buig mee als het riet, zoals een kungfu-leraar zou zeggen. Om vage kosmische redenen moet de muur plotseling een andere kleur krijgen of moet de kinderkamer nú klaargemaakt worden.

Tegensputteren heeft op zo’n moment geen enkele zin. Als jij de ladder niet haalt, doet je vrouw het. Of ze zet een stoel op tafel om daarop een gevaarlijke balanceeract te doen. Pak zelf die ladder, en ga er ook zelf opstaan.

Doe gewoon wat ze wil en zorg dat ze niet zelf gekke dingen gaat doen. Je hebt vast veel maffiaseries gezien. Hoe doen maffialeden tegen de capo di tutti capi, de baas van alle bazen? Zo gedraag je je ook tegen een zwangere vrouw.

Zie het als een rituele dans. Het gaat niet over dat plankje of de babykamer. Het gaat erom of ze op je kan vertrouwen als er vuile klusjes opgeknapt moeten worden.

4. Gebruik die vochtwerende matjes

Dit is een goede tip die ik eerder had willen hebben. Bij de geboorte van ons tweede kind, een zoontje, braken thuis de vliezen. En het rook niet naar zoete amandeltjes. De baby had in het vruchtwater gepoept, en dat was niet goed. Mogelijk had hij het benauwd omdat de navelstreng in een knoop zat of zo.

De verloskundige was haar doptone vergeten, het apparaatje om naar het hart van de baby te luisteren. ‘Mooi behang’, zei ze toen ze binnen kwam, terwijl ik vreesde voor het leven van moeder en kind. Om een kort verhaal nog korter te maken: vijf minuten later reden we veel te snel door nachtelijk Utrecht. De verloskundige leek ongeruster over de bekleding van haar autootje dan over de toekomst van mijn ongeboren kind. Maar oké, een paar vierkante meter plastic was zeker van pas gekomen. De vochtwerende matjes zitten in het kraampakket en zijn los te koop.

5. Neem de eerste weken na de geboorte vrij

Een baby is voor een jonge moeder net zo raar als voor een jonge vader. Die eerste weken is het daarom goed om samen te ontdekken wat het betekent om een baby te hebben. Een jonge moeder een paar dagen na de geboorte helemaal alleen achterlaten met een kleine baby is misdadig.

Een jonge moeder met kind, zeker met meerdere kleine kinderen, is kwetsbaar. Zo voelt ze zich ook. En de steun die ze dan van jou krijgt zal ze haar hele leven niet vergeten. En daarbij is het leuk om samen uit te vinden hoe jonge ouders zich gedragen en hoe je samen achter een wandelwagen loopt zonder op te vallen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen