Lezing Kroedwès en De ganse Santekraom

Print
Lezing Kroedwès en De ganse Santekraom

Annie Schreuders-Derks. Afbeelding: Heemkundevereniging Horn

Horn -

Annie Schreuders-Derks van het Volkskundig Bureau NostalNu uit Susteren houdt op woensdag 3 juli in de aula van basisschool De Mussenberg te Horn een lezing over de ‘kroedwès’ en andere onderwerpen uit de Limburgse cultuurgeschiedenis. Aanleiding is dat het dit jaar tien jaar geleden is dat Heemkundevereniging Horn met het zegenen van de ‘kroedwès’ een oud gebruik in Horn nieuw leven heeft ingeblazen.

In de lezing geeft Annie Schreuders-Derks uitleg over de betekenis van deze oeroude traditie waarbij op (of rond) 15 augustus, in het kader van Maria ten Hemelopneming, een flinke bos kruiden mee naar de kerk te nemen en deze te laten zegenen. Tijdens de bijeenkomst is tevens een kleine tentoonstelling ingericht over tien jaar kroedwès in Horn.

Het boeket wordt thuis opgehangen. Het zou tegen alle soorten ziekten en onheil beschermen. Maar hoe zit dat nou precies met die kroedwès? Nu deze traditie op veel plaatsen weer is opgepakt, is het interessant hier meer van te weten. Zij geeft inzicht in de geloofswereld van ons en onze voorouders rond de rituelen op Maria Hemelvaart. Ook vertelt zij over andere onderwerpen uit de Limburgse volkscultuur.

Annie was tot 2011 directrice van het Museum van de Vrouw in Echt. Ook heeft zij de vierdelige serie ‘De hele santenkraam’ geschreven die elk één seizoen behandelt. Hierin zijn verhalen en illustraties over onder meer (bij)geloof, gebruiken, heiligen, tradities en weerspreuken opgenomen die voor een groot deel de ziel van Limburg vormen.

Aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen 1,50 euro entree. De organisatie is in handen van Heemkundevereniging Horn.