Limburgers Steeghs en Litjens winnen met Toyota op Le Mans

Print
Limburgers Steeghs en Litjens winnen met Toyota op Le Mans

John Steeghs. Afbeelding: Toyota Gazoo Racing

De Limburgse teamleiders John Steeghs (Venray) en John Litjens (Horst) hebben met hun team Toyota Gazoo Racing de 24 uur van Le Mans gewonnen. De beide Toyota’s in de koningsklasse van het endurance racen, de LMP1, finishten op het circuit van La Sarthe als eerste en tweede.

De winnende Toyota werd bestuurd door Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi en Fernando Alonso. Het is voor Toyota Gazoo Racing de tweede achtereenvolgende zege op Le Mans. Na de deceptie in 2016 toen de leidende Toyota in de slotronde met technisch malheur stilviel een ongekend succes voor het in Keulen gestationeerde team. Destijds vloeiden er tranen van verdriet, zondagmiddag vloeiden die van vreugde.

Toyota Gazoo had de wereldtitel in het endurance racen (WEC) voor de race al lang en breed in de tas, want de Japanners domineren die klasse al het hele seizoen. Ook mede dankzij het feit dat de grote concurrenten Audi en Porsche de LMP1-klasse tegenwoordig links laten liggen.

Ook volgend seizoen zullen de Toyota’s nog dominant zijn, maar daarna zal er voor het WEC een nieuw reglement gaan gelden en zullen er ook weer meer topmerken aan het kampioenschap en de belangrijkste en oudste endurance race ter wereld, Le Mans, deel gaan nemen.

Er was nog meer Nederlands succes op Le Mans. Jeroen Bleekemolen won in de GTE AM-klasse. Ho Pin Tung werd tweede in de LMP2.