Bruinkool

Activisten gaan naar Garzweiler

Print
Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard -

Klimaatactivisten gaan de komende week actievoeren bij de bruinkoolgroeve Garzweiler, 23 km van de Limburgse grens. De politie verwacht de drukste week van het jaar.

Actievoerders zijn zondag begonnen met het inrichten van een basiskamp in de buurt van Viersen. Van daaruit wil de beweging Ende Gelände de komende week de acties opvoeren en uiteindelijk de grote bruinkoolgroeve Garzweiler bezetten om verdere kolenwinning te belemmeren.

Ende Gelände protesteert tegen het Duitse Kolenakkoord waarin is afgesproken dat de winning van steenkool en bruinkool uiterlijk in 2038 stopt. Ze eisen onmiddellijke beëindiging van de winning, en sluiting van bruinkoolcentrales. Bij het verstoken van bruinkool komen zeer veel broeikasgassen vrij.

Politiechef Dirk Weinspach vreest dat het de politie niet zal lukken om klimaatactivisten te verhinderen de bruinkoolmijnen binnen te dringen. Daar is het te bewaken gebied te groot voor. Het gaat om 600 vierkante kilometer.

Dit keer worden extra veel demonstranten verwacht, omdat vrijdag in Aken het massale klimaatprotest Fridays for Future plaatsvindt. Daar komen tien- tot twintigduizend scholieren en studenten. Een groot aantal stapt na afloop in de trein richting het bruinkoolgebied. Ze gaan daar demonstreren voor het behoud van het met sloop bedreigde dorpje Keyenberg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →