Video: Onthulling van omstreden kunstwerk verloopt niet vlekkeloos

Print

Video: Track’88

Kerkrade / Eygelshoven -

Het zo ongeveer meest besproken beeld van Kerkrade, d’r Vóttekletsjer, heeft zijn plek gekregen al ging dat zondag niet helemaal naar wens.

Er moest uiteindelijk een vlaggenstok aan te pas komen om d’r Vóttekletsjer zichtbaar te krijgen.

Kunstenares Miriam Vleugels, die de opdracht kreeg om het vier meter hoge beeld te maken, werd overstelpt met een stortvloed aan reacties, veelal negatief. Het beeld werd onder andere walgelijk en pornografisch genoemd, #MeToo wordt erbij gesleept en zelfs de landelijke talkshow Jinek besteedt aandacht aan de discussie.

Pas na de uitleg van de kunstenares over de betekenis van het beeld, dat een mens en paard moet uitbeelden, ging de storm enigszins liggen. Ook de buurt werd nadrukkelijk bij de totstandkoming van het beeld betrokken.

De commotie over de totstandkoming van het kunstwerk kreeg bij de onthulling zondag op de rotonde van de Kommerveldlaan-Laurastraat nog een klein staartje. Want de ingebruikname van het kleurrijke beeld verliep allesbehalve vlekkeloos. Het doek dat het werk voor het oog van de aanwezigen verborg, wilde maar niet van zijn plek wijken. Met behulp van een lange vlaggenstok kon het doek uiteindelijk worden verwijderd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen