Van Baarle wint laatste rit in Dauphiné, Poels vierde in eindklassement

Print
Van Baarle wint laatste rit in Dauphiné, Poels vierde in eindklassement

Van Baarle juicht na zijn ritzege. Afbeelding: AD/Cor Vos

Dylan van Baarle heeft zondag op knappe wijze de laatste etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen.

De Nederlander van Team Ineos versloeg medevluchter Jack Haig in een sprint-a-deux bergop. Jakob Fuglsang verzekerde zich van de eindzege. De Limburger Wout Poel finishte in het groepje favorieten. Hij kon na zijn knappe ritzege van zaterdag geen aanval meer op de klassementsleider inzetten. Poels eindigde in de eindrangschikking op de vierde plaats.

De laatste etappe was een bergetappe over 133,5 kilometer van Cluses naar Champéry, met aankomst bergop. Een grote kopgroep, met Van Baarle en bergkoning Julian Alaphilippe, mocht om de dagzege strijden. Bij de favorieten moesten Steven Kruijswijk en Adam Yates onderweg opgeven.

‘Springplank’

De 27-jarige Van Baarle sprong met nog twaalf renners weg uit het peloton. "Het plan was om mee te zitten om zo als 'springplank' voor Wout te dienen", zei de in Voorburg geboren wielrenner die Haig op 15 kilometer voor de finish zag versnellen. Niemand kon de Australiër van Mitchelton-Scott in eerste instantie bijhouden.

Van Baarle bleef zijn eigen tempo rijden en kwam even later aansluiten bij Haig. Haig probeerde nog meerdere keren weg te rijden, maar een taaie Van Baarle bleef in het wiel van de Australiër fietsen om het in Champéry af te maken.

Hectische week

"Vroeger had ik hier in de Dauphiné veel moeite met de bergritten, maar ik heb hard getraind en heb dat nu kunnen laten zien", vertelde Van Baarle die erg blij was met de opsteker voor zijn team na de ernstige val van teamgenoot Chris Froome. "We hadden deze overwinningen echt nodig na een hectische week, dit doet ons goed."