Argentinië kondigt groot onderzoek aan naar stroomstoring zonder weerga

Print
Argentinië kondigt groot onderzoek aan naar stroomstoring zonder weerga

Uruguayaanse vrouw in Montevideo in de weer met kaarsjes na stroomstoring. Afbeelding: AFP

De autoriteiten in Zuid-Amerika werken met man en macht om de stroomvoorziening weer op gang te krijgen. .

De Argentijnse president Mauricio Macri zegt dat inmiddels de helft van de huishoudens weer stroom heeft. Hij kondigde tegelijk een diepgravend onderzoek aan naar de storing, die volgens hem ‘zonder precedent’ is. Energieminister Gustavo Lopetegui zei op een persconferentie te verwachten dat aan het einde van de dag iedereen weer stroom heeft.

Tientallen miljoenen

Door een enorme storing in het elektriciteitsnet is de stroom in heel Uruguay en Argentinië uitgevallen. Tientallen miljoenen huishoudens en bedrijven zitten sinds vanochtend 7.00 uur (12.00 uur Nederlandse tijd) zonder elektriciteit. Ook staan de treinen stil en werken de verkeerslichten en straatverlichting niet meer. Het gaat om een van de grootste stroomstoringen ooit. Ook delen van Paraguay zijn geraakt. Een woordvoerder van de Braziliaanse netbeheerder zegt dat er in dat land geen problemen zijn geweest.

Het is van het grootste belang dat de elektriciteitsvoorziening in Uruguay en Argentinië snel weer wordt hersteld. Als dat niet gebeurt, liggen chaos en plunderingen op de loer. Dat stelt Han Slootweg, professor slimme energiesystemen aan de TU in Eindhoven.

Plunderingen

,,Als het lang duurt, stapelen de problemen zich op”, zegt Slootweg. ,,De drinkwatervoorziening, alarmen, alles valt uit. Dan kan op een gegeven moment de chaos uitbreken en kun je plunderingen krijgen. De problemen zijn extra groot omdat het hele landen betreft. Mensen kunnen niet even naar een noodvoorziening gebracht worden of bij familie gaan slapen. Die mensen hebben hetzelfde probleem.”

Lees ook: Heel Argentinië en Uruguay zonder stroom: ‘Dit is nog nooit eerder gebeurd’

Slootweg noemt de omvang van de storing ‘uitzonderlijk’. ,,Meestal blijven storingen beperkt tot kleine gebieden, steden of regio’s. Het stroomnet is zo ingericht dat het gebied dat door een storing getroffen wordt geïsoleerd kan worden. Blijkbaar is dat nu niet gelukt.” De kwaliteit van het hoogspanningsnet in Zuid-Amerika is volgens de professor ‘degelijk’.

Volgens de grootste stroombeheerder van Argentinië zitten ook delen van Brazilië en Paraguay nog urenlang zonder stroom. ,,Dit is echt nog nooit eerder gebeurd”, zegt een woordvoerder van het energiebedrijf tegen Argentijnse media. Monteurs zijn in groten getale aanwezig. Volgens onze verslaggever in Zuid-Amerika hebben zij nog de hele dag nodig om de problemen op te lossen.

Verkiezingen

De stroomstoring ontregelt het dagelijkse leven in Zuid-Amerika op grote schaal. Veel mensen kunnen geen gebruik maken van drinkwater en veel winkels blijven dicht. Ook zouden inwoners van Argentinië vandaag naar de stembus gaan voor de lokale verkiezingen, maar die zijn op diverse plaatsen uitgesteld.

De enorme storing domineert op het moment alle nieuwskanalen in Zuid-Amerika. ,,Enorme black-out in Argentinië”, kopt een Argentijns persbureau bijvoorbeeld. ,,De stad, de provincie van Buenos Aires en Santa Fe zijn in het donker achtergelaten.”

Argentinië en Uruguay tellen samen 48 miljoen inwoners. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid allemaal getroffen door de stroomstoring. Ondertussen komen er ook meldingen vanuit Chili en Peru binnen.

Filmpjes

Op sociale media schrijven inwoners zich zorgen te maken om de uitgevallen elektriciteit. Ze gaan de straat op en maken filmpjes van de donkere en verlaten straten. Momenteel wordt op grote schaal gewerkt om de stroomstoring zo snel mogelijk te beëindigen.

De oorzaak van de storing is nog niet helemaal duidelijk. Volgens het Argentijnse ministerie van energie hield een cruciaal interconnectiesysteem er plotseling mee op. Volgens de autoriteiten komt de elektriciteitsvoorziening in sommige delen van het land weer op gang, maar kan dat proces een aantal uren duren.

Hard gaat het niet: het Argentijnse energiedistributiebedrijf Edesur meldt op zijn liveblog per wijk waar weer stroom is. Zij zeggen dat 450.000 huishoudens inmiddels weer stroom hebben. Volgens de Uruguayaanse energiebedrijf UTE is de stroomuitval ontstaan door een defect in het Argentijnse stroomnetwerk. “De storing heeft in het hele land de stroom uitgeschakeld”, zegt het staatsbedrijf. Ruim een half uur na de uitval is het systeem heropgestart. “Enkele kuststeden hebben ondertussen weer stroom.”

Algehele storing

Edenor, de grootste netwerkbeheerder van Argentinië, meldt dat de uitval heeft geleid tot een algehele storing in het netwerk. De twee landen hebben een gemeenschappelijk elektriciteitsnetwerk dat zijn energie krijgt van de Salto Grande Dam, zo’n 450 kilometer ten noorden van Buenos Aires.

KLM meldt dat het vliegveld van Buenos Aires wel operationeel is en dat vluchten naar Argentinië vooralsnog gewoon doorgaan.

Het gaat vooralsnog niet om de grootste stroomstoring aller tijden. Die was in 2012, in India. Toen moesten liefst 670 miljoen mensen het urenlang zonder stroom doen, ruim tien procent van de totale wereldbevolking.