Handballers Oranje schrijven historie met plaatsing voor EK

Print
Handballers Oranje schrijven historie met plaatsing voor EK

De Oranje handballers vieren feest na de zege op Letland. Afbeelding: Henk Seppen

Voor de Nederlandse handballers gaat een lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling. Het mannenteam dwong zondag door een zege van 25-21 op Letland voor het eerst in de geschiedenis deelname af aan het EK.

Het Nederlandse team kent een behoorlijke Limburgse inbreng met Luc Steins, Ivo Steins, Evert Koooijman, Toon Leenders, Kay Smits, Jorn Smits en Alec Smit.

Oranje is er in januari 2020 bij op de eindronde, die in drie landen wordt gehouden: Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.

Plaatsing voor het EK was bepaald geen makkelijke opgave. Slovenië en Letland waren na vijf van de zes groepswedstrijden als nummer één en twee van de poule al zeker van het EK, Oranje kon alleen nog door als het tot een van vier beste nummers drie uit de acht groepen behoorde. Dat lukte door zich in een afgeladen Topsportcentrum van Almere langs Letland te knokken.

Ook al was Letland al veilig, de Baltische ploeg was niet van plan Nederland de zege cadeau te geven. De mannen van bondscoach Erlingur Richardsson begonnen dan ook furieus aan de wedstrijd, in de hoop meteen een bres te slaan. Onder aansporing van de makkelijk scorende Luc Steins en Bobby Schagen nam Oranje de gewenste voorsprong, maar echt afstand nemen lukte niet. Bij de rust leidde Nederland bescheiden met 13-11.

Handballers Oranje schrijven historie met plaatsing voor EK
Luc Steins worstelt zich langs twee Letse spelers. Foto: Henk Seppen

Demarrage

In de tweede helft kwam Letland even helemaal terug in de wedstrijd en nam het zelfs even het initiatief over: 17-18. Een time out was nodig om Nederland bij de les te krijgen. Daarna volgde de noodzakelijke demarrage: Jeffrey Boomhouwer, Jorn Smits, Ephrahim Jerry en Iso Sluijters voerden Oranje naar 24-19. Een knullig misverstand in de Nederlandse defensie in de slotfase leverde Letland nog een gratis doelpunt op, maar met de eindstand van 25-21 was het doel waar de handballers jarenlang naar streefden bereikt.

Bobby Schagen kon het na de wedstrijd bijna niet beseffen: ''Ik ben nu tien jaar bij de ploeg, ik weet dat we nog op matjes sliepen in een klooster, alles met dat ene doel voor ogen. En dan mogen we nu eindelijk naar het EK. We hebben daar zeker wat te zoeken als je kijkt naar onze uitslagen tegen gerenommeerde handballanden.''

Gif

Luc Steins was trots op het team. ''Hier hebben we het voor gedaan. We wisten dat Letland een lastige ploeg was, maar er zat gif bij ons in de ploeg. We hebben echt een supergoede wedstrijd neergezet.''

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen