Wachttijden bij Vincent van Gogh flink teruggebracht

Print
Wachttijden bij Vincent van Gogh flink teruggebracht

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Kliniek voor ggz Vincent van Gogh in Venray heeft de wachttijd voor behandeling vorig jaar weten terug te dringen tot gemiddeld twee weken. Dat blijkt uit monitoring door zorgkenniscentrum Vektis.

Met de twee weken wachttijd tussen intake en behandeling blijft Vincent van Gogh ver onder de norm van tien weken.

De kliniek werkt nu twee jaar samen met zorgverzekeraar VGZ om de ggz-zorg efficiënter te maken. Er is een ‘leertuin’ ingesteld, onder de naam Samenspel, waarin wordt bekeken of nieuwe vormen van geestelijke gezondheidszorg kunnen bijdragen aan betere zorg die tegelijkertijd kostenefficiënter is. Zo heeft Vincent van Gogh de traditionele 1-op-1-behandeling aangevuld met digitale zorg en is ingezet op samenwerking in de wijk, zodat psychisch kwetsbare personen zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren en wonen. Mensen krijgen zo meer regie over hun eigen leven en gezondheid, de zorg is laagdrempelig en snel toegankelijk en de cliënt kan ook ’s avonds en in het weekend met zijn of haar behandeling aan de slag.

De nieuwe aanpak leidt ook tot een drastische daling van de gemiddelde behandelwachttijd, blijkt uit de gegevens uit Vektis.