Wielrenners uit Roggel en Neer meten hun krachten

Print
Wielrenners uit Roggel en Neer meten hun krachten

De Neerse renner Roel Bouten in opperste concentratie tijdens de tijdrit verleden jaar. Afbeelding: Archief John van Haeff

Neer -

Er vindt een individuele krachtmeting plaats op zaterdagmiddag 22 juni door leden van het Naers Peloton in de vorm van een individuele tijdrit samen met hun collega’s van Wielerclub La Rochelle uit Roggel. Wie die middag de snelste tijd rijdt over een afstand van 10.4 kilometer binnen zijn categorie in het buitengebied van Neer mag zich winnaar noemen. In Neer en Roggel wordt inmiddels al flink getraind voor een plaats op het podium.

’t Naers Peloton is een recreatieve wielerclub die twintig jaar geleden werd opgericht en waar volgens de voorzitter John van Haeff het motto ‘samen uit samen thuis’ heel erg belangrijk is. Sportiviteit en gezelligheid zijn volgens hem de fundamenten waarop de vereniging gestoeld is. Met ongeveer honderdtwintig leden waaronder dertig dames is ’t Naers Peloton een relatief grote wielerclub. Wielervereniging La Rochelle uit Roggel is in 2014 opgericht en telt ruim zestig actieve leden. Ook bij La Rochelle staat het recreatieve fietsen voorop.

Brumholt-Dries-Sterrebos-Brumholt

John van Haeff: „Eén keer per jaar organiseren we een individuele tijdrit met als start- en finishplaats horecagelegenheid De Rooëjbes. We starten om 14.00 uur met een gezamenlijke ronde over het parcours dat ons via Dries en Sterrebos weer terugleidt naar Brumholt. Die gezamenlijke start fungeert als een prima ‘meet and greet’ en dit haalt bij een aantal deelnemers iets van de spanning af. Hoewel het ieders eigen keuze is om aan de tijdrit deel te nemen vinden de meeste deelnemers het toch een spannende aangelegenheid. Iedereen wil zo goed mogelijk voor de dag komen en zal in deze tijdrit over twee ronden zijn uiterste best doen.”

Ladies First

Na het opwarmrondje krijgen de dames als eerste hun nummer met een ingebouwde chip voor de tijdwaarneming uitgereikt en daarna is het de beurt aan de heren. Om 15.00 gaat de eerste deelnemer van start en daarna vertrekt er elke minuut een renner of renster. „In een tijdrit rijd je het meest tegen jezelf en iedereen gaat zoals dat heet, heel diep. De meeste deelnemers halen over de af te leggen twee ronden die samen goed zijn voor 10.4 kilometer een gemiddelde snelheid die tussen de 32 en 37 kilometer per uur ligt. Natuurlijk zijn er enkele uitschieters naar beneden en naar boven. De winnaar van de tijdrit reed de rit het afgelopen jaar met een gemiddelde van maar liefst 44 kilometer per uur. Dat betekent dat hij op de rechte stukken met een snelheid van boven de 50 kilometer per uur koerste.” Tijdrijden kan op alle leeftijden zoals Jan Beurskens zal laten zien die al op een heel respectabele leeftijd is en in het verleden een van de ‘founding fathers’ van het Naers Peloton was.

Euforie

„Na afloop van de tijdrit valt de spanning helemaal van de deelnemers af”, zegt John van Haeff die het uit eigen ervaring weet. „Er heerst dan bij de deelnemers ongeacht hun gereden tijd een euforische stemming. De endorfines hebben hun ‘feel good ’werk gedaan. Je hebt meegedaan en je deelt je ervaringen met andere deelnemers. Welke bocht vond je lastig, waar haalde jij de hoogste snelheid en op welk punt zat je helemaal stuk.” Op de vraag wie in welke categorie dit jaar gaat winnen, antwoordt John van Haeff diplomatiek dat in de beide verenigingen potentiële winnaars zitten. „We zullen zien.”

KNWU - wedstrijd voor de jeugd

Voorafgaand aan de tijdrit maakt de KNWU afdeling Limburg gebruik van het door Wielerevenementen Leudal uitgezette parcours door er een wielerwedstrijd voor de jeugd te organiseren. De junioren rijden rondjes van iets meer dan 1000 meter en zijn door hun ouders en andere belangstellenden vanaf de Rooëjbes steeds goed te volgen.

Belangstellenden voor dit wielerevenement zijn van harte welkom op zaterdag 22 juni op de Brumholt 15 in Neer, de jeugdwedstrijden zijn van 10.30 tot 12.30 uur, de tijdrit van 15.00 tot 17.30 uur.