Joint venture

Kunstmestproducent OCI en oliereus Adnoc kondigen samenwerking aan

Print
Kunstmestproducent OCI en oliereus Adnoc kondigen samenwerking aan

Het hoofdkwartier van Adnoc in Abu Dhabi. Afbeelding: iStock

Geleen -

Kunstmestproducent OCI en Adnoc, het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, bundelen hun kunstmestactiviteiten. Daardoor ontstaat het grootste kunstmestbedrijf van het Midden-Oosten.

Dat hebben beide bedrijven maandag bevestigd, nadat eerder geruchten over een ophanden zijnde deal de ronde deden.

Het van oorsprong Egyptische OCI, genoteerd aan de beurs in Amsterdam en met fabrieken in Geleen, tekent voor 58 procent van de aandelen in de joint venture en het in Abu Dhabi gevestigde Adnoc krijgt de rest in handen. Het nieuwe bedrijf is goed voor een jaaromzet van ruim 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro), gebaseerd op de ontwikkelingen in 2018.

Daarmee wordt de onderneming, zeggen OCI en Adnoc, de grootste kunstmestproducent van het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de belangrijkste exporteur wereldwijd. De samenwerking levert volgens de bedrijven kostenbesparingen op en zorgt voor verdere groei van de activiteiten. Ook kan er op die manier beter worden ingespeeld op de vraag naar kunstmest op de wereldmarkt.

Topman Nassef Sawiris van OCI gaat de joint venture leiden. Het hoofdkantoor van het combinatiebedrijf komt in Abu Dhabi. De deal moet in het derde kwartaal van 2019 rond zijn, op voorwaarde dat de toezichthouders ermee instemmen.