Bloemenwandeling over de Sint-Pietersberg

Print
Bloemenwandeling over de Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg staat vol bloemen. Afbeelding: Natuurmonumenten - Laurence Delderfield

Maastricht / Itteren -

Natuurmonumenten houdt zaterdag 22 juni een wandeling die in het teken staat van bloemen op het westelijk deel van de Sint-Pietersberg.

Samen met boswachters gaan de deelnemers tijdens deze wandeling op zoek naar de vele bloemsoorten die de berg rijk is zoals beemdkroon, agrimonie, wilde peen, knoopkruid, kaasjeskruid en grote centauri. De start van deze kleurrijke wandeling is om 14.30 uur bij het infocentrum Fort Sint Pieter, Luikerweg 80 in Maastricht. De wandeling duurt in totaal drie uur en is geschikt voor iedereen die goed ter been is vanaf 12 jaar. Leden van Natuurmonumenten betalen zeven euro en niet leden tien euro per persoon. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda

De combinatie van warmte, de gunstige ligging van dit gebied op het zuiden en de samenstelling van de bodem, het mergel oftewel kalksteen, zorgt voor een grote verscheidenheid aan zeldzame planten. Onderweg wordt bij de kalkgraslanden op zoek gegaan naar deze bloemenrijkdom met bloemen met mooie namen zoals de agrimonie, met haar gele bloemen en slanke aren. Maar ook marjolein is het fotograferen waard.

Gemaaid

Meerdere keren per jaar wordt er op deze kalkgraslanden gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd met een speciale hellingmaaier. Hierdoor wordt de grond verschraald, verarmd. Maar de medewerkers van Natuurmonumenten maaien niet alles. Telkens laten ze iets staan voor de insecten en voor de zaadzetting. De Mergellandschapen helpen ook een handje. Zo hoopt Natuurmonumenten behalve op meer - bijzondere soorten - bloemen ook op bijvoorbeeld meer veldparelmoervlinders in de toekomst.

In de zomer kan het op de berg erg warm zijn: deelnemers dienen rekening te houden met goede wandelschoenen, twee maal een halve liter water, zonnebrandcrème en eventueel pet of hoed.