Vaals wil graag door met succesvolle ruilwinkel

Print
Vaals wil graag door met succesvolle ruilwinkel

Vaals wil graag door met de succesvolle ruilwinkel. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

De ruilwinkel van Vaals levert de gemeente dit jaar een besparing op van bijna 36.000 euro. Door inwoners mee te laten helpen als vrijwilliger in de winkel, hoeven ze namelijk minder beroep te doen op steun van de gemeente.

De ruilwinkel in de Kerkstraat is er sinds maart 2018 en boekt volgens de gemeente al zo veel goede maatschappelijke en financiële resultaten dat het meer dan de moeite is de zaak open te houden. Zo kunnen bijvoorbeeld langdurig werklozen een stapje richting betaald werk zetten, maar het zorgt er ook voor dat medewerkers door actief te blijven in de winkel, minder snel terug hoeven vallen op Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het college van burgemeesters en wethouders stelt de gemeenteraad daarom voor om 49.000 euro beschikbaar te stellen om de ruilwinkel tot 2024 open te houden.

Armoede

Ruim 1100 leden telt de ruilwinkel. Dat zijn mensen uit Vaals maar ook van daarbuiten. Niet alleen mensen met een smalle beurs, maar ook studenten of andere personen die bewust omgaan met spullen. In ruil voor goederen of diensten mogen de leden iets uit de winkel meenemen. Zo worden spullen opnieuw gebruikt en kan armoede worden tegengegaan. De winkel heeft met een gemiddeld bezoekersaantal van zestig mensen per dag bovendien een belangrijke sociale functie in de grensgemeente.

Onderzoek

De ruilwinkel komt voort uit een samenwerking van de gemeente Vaals, GGD Zuid-Limburg en de Universiteit Maastricht (UM). Promovenda Lotte Prevo van de UM onderzoekt wat de ruilwinkel oplevert aan positieve gezondheidsbevordering voor mensen. Haar onderzoek is in het najaar afgerond.