Olielampje blokbrekers in vitrine met historische vondsten

Print
Olielampje blokbrekers in vitrine met historische vondsten

Het olielampje uit de gemeentegrot. Afbeelding: De Vondst

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Valkenburg heeft een olielampje van rond 1800 dat door blokbrekers is gebruikt in de mergelgrotten laten bewerken in het archeologisch depot De Vondst in Heerlen.

Wethouder Remy Meijers en grottenspecialist Wiel Felder hebben het lampje onlangs zelf opgehaald in het depot. Het krijgt straks een plekje in een vitrine met historische vondsten in de hal van het gemeentehuis. Daarna gaat het wellicht naar museum Land van Valkenburg.

Gemeentegrot

Het olielampje is onlangs door Kevin Amendt van de studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven gevonden in een afgelegen stuk van de Gemeentegrot. Het is daar waarschijnlijk achterlaten door blokbrekers die daar aan het werk waren. Dat maakt de vondst volgens Felder ook bijzonder: „We hebben wel meer olielampjes uit die tijd, maar dit kunnen we direct linken aan de plek waar ermee gewerkt is.”

Zout

Het lampje is van ijzer. Om te voorkomen dat het verder roest, is het in het archeologisch depot bewerkt. „Het zout is eruit gehaald”, legt Felder uit. „Daarna is er een laagje was op aangebracht, waardoor het oxidatieproces stopt.”