Maastricht is jaarlijks ruim een miljoen kwijt aan dumpafval

Print
Maastricht is jaarlijks ruim een miljoen kwijt aan dumpafval

Gedumpt afval. Afbeelding: Franco Gori

Maastricht / Itteren -

Gedumpt afval kost de gemeente Maastricht jaarlijks ruim een miljoen euro. Grof vuil gratis ophalen zou echter ruim twee keer zo veel kosten.

De fracties LPM, PvdA en PVV bepleitten in de Maastrichtse gemeenteraad om grof huishoudelijk afval gratis huis-aan-huis op te halen. Dit in de strijd tegen dumpafval die Maastricht jaarlijks 1,1 miljoen kost (opruimkosten 750.000 euro, handhaving 428.000 euro). Daar staan aan inkomsten 32.000 euro tegenover aan geïnde boetes.

Tachtig procent van de in totaal een miljoen kilo dumpafval wordt bij milieuperrons neergezet. Het meeste is afval dat eigenlijk in restzakken thuishoort. Grof vuil is in totaal (milieuperrons en in het landschap) goed voor zo’n 300.000 tot 400.000 kilo.

Volgens wethouder John Aarts is dat maar een fractie van de 6,5 miljoen kilo grof afval die huis-aan-huis opgehaald zal worden. Er wordt dus relatief weinig dumpafval mee bespaard. Het ophalen kost zo’n 2,3 miljoen euro. Dat vergt een verhoging van de afvalstoffenheffing per huishouden met zo’n 40 tot 70 euro.

De gemeente raadt het gratis ophalen van grof huishoudelijk afval, puur vanwege het dumpen, dan ook sterk af.