Rechtbank

Eis: vijf jaar cel voor opslag wapens in kelderbox Echt

Print
Eis: vijf jaar cel voor opslag wapens in kelderbox Echt

Afbeelding: Rob Oostwegel

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Roermond -

Pierre S. (39) uit Echt moet vijf jaar de cel in omdat hij aan de Zilversparstraat in Echt een groot arsenaal aan wapens en munitie heeft bewaard. Die straf heeft het Openbaar Ministerie maandag voor de rechtbank in Roermond geëist.

Volgens officier van justitie Enzo Stevens hebben Pierre S. en zijn buren maandenlang letterlijk boven een bom gewoond. Bij een doorzoeking in Echt vond de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in januari 2017 in de kelderbox onder andere een raketwerper met een antitankgranaat. Het projectiel was gebruiksklaar.

Lees ook: Zwijgende Pierre S. maandag voor rechter vanwege explosieven en raketwerpers in zijn kelder

„Wat zou er zijn gebeurd als de raketwerper per ongeluk verkeerd was vastgepakt of was gevallen?” opperde de openbaar aanklager en gaf vervolgens zelf het antwoord. „Het gebouw zou wellicht zijn ingestort en er hadden doden kunnen vallen.”

Goede kennis

Pierre S. zegt nooit geweten te hebben dat in zijn kelder twee raketwerpers, drie pistolen, twee revolvers, drie geweren met meer dan 300 patronen en springstof met ontstekers hebben gelegen. Hij zou een goede kennis toestemming hebben gegeven om spullen op te slaan toen die op straat kwam te staan. Wie die bekende is, wilde hij niet zeggen. „Dan kom ik nog verder in de problemen.” De softdrugs en ruim 1500 xtc-pillen die in zijn woning lagen, zouden wel van hem zijn geweest.

Jeu R.

Het onderzoek tegen Pierre S. startte twee jaar geleden toen de politie de tip kreeg dat hij een partij wapens zou gaan verkopen. „De wapens zijn van Jeu R.”, kreeg de recherche te horen. Jeu R. is in 2018 tot 25 jaar celstraf veroordeeld voor liquidatiepogingen. De rechters noemden hem een gewetenloze man die kon beschikken over wapens, munitie en explosieven. R. komt als vermeende wapenleverancier ook voor in de liquidatiezaak van Sven Prins in Brunssum.

Pierre S. ontweek maandag angstvallig vragen van de rechtbank over Jeu R. „Ik wil het daar niet over hebben.” Ook over vermeende contacten met motorclubs was hij weinig spraakzaam. Zelf zou hij daar geen lid van zijn geweest.

Advocaat Ludo Hameleers betoogde dat de rechtbank S. niet kon veroordelen voor het bezit van de wapens en munitie. „Hij heeft iemand een vriendendienst willen bewijzen en wist niet wat in zijn kelder lag. Als S. dat wel had geweten, zou hij - zijn buren noemen hem een goedzak die niemand kwaad doet - zichzelf en anderen nooit willens en wetens in gevaar hebben gebracht”, zei Hameleers.

De rechtbank doet op maandag 1 juli uitspraak.