Lekker spelen, graven en vooral kliederen in de modder

Print
Lekker spelen, graven en vooral kliederen in de modder

Wat is er nu leuker voor kinderen dan zich helemaal onder te dompelen in de modder? Afbeelding: Getty Images

Helden -

Modder. Wie is er niet groot mee geworden. Op vrijdag 28 juni neemt de jeugdwerkgroep van IVN Helden van 15.00 tot 17.00 uur opnieuw deel aan de nationale Modderdag, na het grote succes van vorig jaar met zeventig kliederende, gravende en spelende kinderen. Als locatie is opnieuw gekozen voor dezelfde stuifduin langs het schelpenpad bij camping De Heldense Bossen.

Dit jaar wordt opnieuw de stuifduin in de Heldense Bossen omgetoverd in een modderbad, in samenwerking met de gemeente Peel en Maas en Stichting Bosbeheer. „Om dichtgroeien van de stuifduin te voorkomen, mogen kinderen het zand helemaal omploegen,” vertelt Til Janssen, coördinator jeugdwerk IVN Helden. „De gemeente zorgt dat er voldoende water aanwezig is om een lekker groot modderbad te maken. Modder is namelijk hartstikke gezond. Het zit vol goede bacteriën en helpt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem en chronische aandoeningen zoals astma en allergieën te verkleinen. Niet voor niets gebruiken ook veel schoonheidsspecialisten modder bij schoonheidsbehandelingen, vanwege de positieve resultaten van de huid. Maar waar het bij de kinderen om gaat is dat ze de doorlaatbaarheid van zand ontdekken. Niet dat ze daar nu bewust mee bezig zijn hoor. Voor hun telt het lekker kliederen, graven en kastelen bouwen.”

Niet meer vanzelfsprekend

Spelen in de natuur is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer. Het ontdekken van de wereld gebeurt in veel gevallen vooral virtueel door games, tablet, smartphone en televisie. Terwijl in bomen klimmen, zandkastelen bouwen of door de modder rollen bij het opgroeien horen, lijkt hier steeds minder ruimte voor te zijn. Zowel letterlijk als figuurlijk. „Het is wetenschappelijk bewezen dat buiten spelen de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert”, gaat Til gedreven verder. „Het nieuwe bestuur van IVN Helden heeft zo’n drie jaar geleden het roer drastisch omgegooid. In plaats van kennisoverdracht, laten we kinderen de natuur nu letterlijk beleven door te voelen, ruiken, proeven, enzovoorts. Dit jaar hebben we al zo’n zevenhonderd kinderen buiten beziggehouden met allerlei natuuractiviteiten. Dit doen we niet alleen via onze eigen vereniging, maar we gaan bijvoorbeeld ook naar scholen en buitenschoolse opvang. In plaats van voor de klas een verhaaltje te vertellen, nemen we de kinderen juist mee naar buiten.” Til geeft aan dat scholen, maar vooral de kinderen, altijd erg enthousiast reageren op de doe-lessen van het IVN. „Toen ik zelf met pensioen ging, zag ik een oproep van een groencursus voorbij komen. Omdat ik graag wat meer van de natuur wilde weten, ben ik deze gaan volgen. Vervolgens heb ik er nog de cursussen schoolgids en jeugdbegeleider achteraan gedaan. Van oorsprong kom ik uit de verpleging. Nu ben ik met totaal iets anders bezig. Lekker buiten en samen met kinderen. Dat geeft enorm veel energie. Ik kan het iedereen aanraden.”

Grote tonnen water

Aan de eerste Modderdag in Peel en Maas, vorig jaar, namen zeventig kinderen deel. „Overweldigend”, bekent Til. „De gemeente kwam met twee grote tonnen water. Dat water lieten ze van de berg af lopen. Het was geweldig om te zien hoe de kinderen genoten.” Kinderen die vrijdag lekker willen komen kliederen zijn welkom. Wie de bewegwijzering vanaf het begin van het schelpenpad bij de camping volgt, komt na anderhalve kilometer op de bewuste locatie aan. Aanmelden hoeft niet en deelname is gratis. Voor drinken en wat extra’s voor de kinderen wordt gezorgd. Ze mogen ook eigen speelgoed meenemen.

Modderdag vindt zijn oorsprong in 2001 in Australië en Nepal, waar veel belang wordt gehecht aan natuurbeleving bij kinderen. Inmiddels is het fenomeen wereldwijd omarmd door veel landen zoals Duitsland, Denemarken, Engeland, Verenigde Staten, Schotland en sinds 2012 Nederland.